Martyr for ytringsfriheten

Anna Politkovskaja (1958–2006) ble drept fordi hun fortalte sannheten om Tsjetsjenia.

Bli en menneskerettighetsforsvarer du også - VIPPS din gave til 20935.Du kan også bli støttemedlem og betale en årlig kontingent eller gi et fast beløp i måneden. Da blir vi enda sterkere i kampen for rettferdighet i Norge og i over 20 andre land.

Helsingforskomiteen har bursdag og markerer det med å trekke fram noen av Europas modigste mennesker, blant andre Russlands samvittighet  Anna Politkovskaja.  Med flere på laget kan vi få til enda mer.

Journalister ble stengt ute fra krigen i Tsjetsjenia. De få som dro inn, risikerte livet. Ingen risikerte mer enn journalisten fra den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta.

Anna Politkovskaja begynte å rapportere fra Tsjetsjenia i 1999 og ble krigens stemme både i Russland og i utlandet. Den norske Helsingforskomité var jevnlig i kontakt med Anna, for hun verdsatte samarbeid med menneskerettsgrupper.

Anna Politkovskaja, Foto: AP

Anna så på Tsjetsjenia som konsekvensen av at Russland gikk i gal retning. «Vi styrter bakover i den sovjetiske avgrunnen, ned i et informasjonstomrom der vi vil gå til grunne av vår egen uvitenhet». Hun ble drept utenfor sitt hjem i Moskva i oktober 2006. Novaja Gazeta fortsetter sin kritiske dekning av Tsjetsjenia. Helsingforskomiteen støtter kampen for ytringsfrihet i Russland.

1999 – Groznyj jevnes med jorden

Krigen i Tsjetsjenia var innledningen til Vladimir Putins karriere. Høsten 1999 gikk Vladimir Putin til angrep på Tsjetsjenia. Tsjetsjenerne hadde vunnet selvstyre etter en krig noen få år tidligere. Freden rakk aldri å slå rot og delrepublikken var preget av vold og kaos.

Til slutt ga russiske myndigheter tsjetsjenerne skylden for en rekke terroraksjoner og sendte soldatene inn. Krigføringen var brutal. Flyktningekonvoier ble bombet, krigsfanger drept og sivile massakrert. Etter kampene lignet den tsjetsjenske hovedstaden på Berlin i 1945 og Aleppo i 2016.

En tsjetsjensk gutt foran et brennende hus i 1999.

Journalister ble stengt ute og de få som dro inn risikerte livet. Dermed foregikk krigen uten vitner. Statlig TV fortalte myndighetenes versjon. Mens den første krigen i Tsjetsjenia var upopulær i Russland, ble Putin ekstremt populær av den andre.

Krigen ble avsluttet på 2000-tallet, men Tsjetsjenia er blitt et menneskerettslig katastrofeområde. Likevel fortsetter russiske aktivister å rapportere om overgrepene som foregår der – senest forfølgelsen av homofile og lesbiske i 2017.

40 år mot urett

Den norske Helsingforskomité er førti år. Feiringen handler om å huske historien for å være forberedt på fremtiden.

Komitéen ble etablert i 1977 for å støtte øst-europeiske demokratiforkjempere. Helsingforserklæringen fra 1975 var utgangspunktet for å presse myndighetene til å respektere menneskerettighetene.

Førti års menneskerettighetshistorie i Europa handler om store sprang fremover, som murens fall. Men fortsatt er diktatur, voldelige konflikter og intoleranse en viktig del av bildet.

Helsingforskomitéen bygger på ideen om internasjonal solidaritet. Organisasjonen bistår forfulgte aktivister, dokumenterer brudd på menneskerettighetene og underviser i menneskerettigheter over hele Europa.

I en verden preget av konflikt og straffefrihet for de mektige er menneskerettighetene nøkkelen til en fredeligere verden.

Helsingforskomiteen. Foto: NHC/Trond Isaksen

14 personer gjennom 40 år

Tema

Matematiker ble menneskerettsforkjemper

Read article "Matematiker ble menneskerettsforkjemper"

Tema

Russlands samvittighet

Read article "Russlands samvittighet"

Tema

Sender torturister i fengsel

Read article "Sender torturister i fengsel"

Tema

Aktivist for retten til å være seg selv

Read article "Aktivist for retten til å være seg selv"

Tema

Demokratiets stemme

Read article "Demokratiets stemme"

Tema

Dro mot strømmen

Read article "Dro mot strømmen"

Tema

Europas moralske stemme

Read article "Europas moralske stemme"

Tema

Fengselsfugl ble president

Read article "Fengselsfugl ble president"

Tema

Forbrytelser uten straff

Read article "Forbrytelser uten straff"

Tema

Kjemper for journalistikk i et diktatur

Read article "Kjemper for journalistikk i et diktatur"

Tema

Kritiker i en politistat

Read article "Kritiker i en politistat"

Tema

Lar seg ikke true til taushet

Read article "Lar seg ikke true til taushet"

Tema

På parti med framtiden

Read article "På parti med framtiden"