Lar seg ikke true til taushet

Syv av hennes journalistkolleger i Novaja Gazeta er blitt drept. Elena Milasjina fortsetter å avsløre grove overgrep i Tsjetsjenia.

Bli en menneskerettighetsforsvarer du også - VIPPS din gave til 20935. Du kan også bli støttemedlem og betale en årlig kontingent eller gi et fast beløp i måneden. Da blir vi enda sterkere i kampen for rettferdighet i Norge og i over 20 andre land.

Helsingforskomiteen har bursdag og markerer det med å trekke fram noen av Europas modigste mennesker, blant andre Elena Milasjina. Med flere på laget kan vi få til enda mer.

I samarbeid med lokale aktivister og advokater i Russland har Elena lykkes i å bringe grove overgrep frem i lyset, underbygget med fakta og personlige historier – sist om grov tortur av homofile i Tsjetsjenia.

Sammen med Komitéen mot tortur har Novaja Gazetaet særlig fokus på tortur. Helsingforskomitéen er stolt over å ha bidratt til å fremme dette samarbeidet.

Med sjefredaktør Dmitrij Muratov i spissen produserer Novaja Gazeta uavhengig journalistikk og bekjemper falske nyheter i et land der statlig propaganda er utbredt og truslene mot det frie ord er mange.

Elena Milasjina. Foto: Lene Christensen Amnesty

Milasjina er blitt truet på livet, og kollega Julia Latynina har blitt tvunget til å forlate Russland. Men avisen fortsetter å forsvare presse- og ytringsfrihet i praksis.

Novaja Gazeta er sammen med menneskerettsorganisasjonen Komitéen mot tortur vinnere av Helsingforskomiteens Sakharovpris for 2017.

40 år mot urett

Den norske Helsingforskomité er førti år. Feiringen handler om å huske historien for å være forberedt på fremtiden.

Komitéen ble etablert i 1977 for å støtte øst-europeiske demokratiforkjempere. Helsingforserklæringen fra 1975 var utgangspunktet for å presse myndighetene til å respektere menneskerettighetene.

Førti års menneskerettighetshistorie i Europa handler om store sprang fremover, som murens fall. Men fortsatt er diktatur, voldelige konflikter og intoleranse en viktig del av bildet.

Helsingforskomitéen bygger på ideen om internasjonal solidaritet. Organisasjonen bistår forfulgte aktivister, dokumenterer brudd på menneskerettighetene og underviser i menneskerettigheter over hele Europa.

I en verden preget av konflikt og straffefrihet for de mektige er menneskerettighetene nøkkelen til en fredeligere verden.

Helsingforskomiteen. Foto: NHC/Trond Isaksen

14 personer gjennom 40 år

Tema

Dro mot strømmen

Read article "Dro mot strømmen"

Tema

Europas moralske stemme

Read article "Europas moralske stemme"

Tema

Fengselsfugl ble president

Read article "Fengselsfugl ble president"

Tema

Forbrytelser uten straff

Read article "Forbrytelser uten straff"

Tema

Kjemper for journalistikk i et diktatur

Read article "Kjemper for journalistikk i et diktatur"

Tema

Demokratiets stemme

Read article "Demokratiets stemme"

Tema

Kritiker i en politistat

Read article "Kritiker i en politistat"

Tema

Martyr for ytringsfriheten

Read article "Martyr for ytringsfriheten"

Tema

Matematiker ble menneskerettsforkjemper

Read article "Matematiker ble menneskerettsforkjemper"

Tema

På parti med framtiden

Read article "På parti med framtiden"

Tema

Aktivist for retten til å være seg selv

Read article "Aktivist for retten til å være seg selv"

Tema

Sender torturister i fengsel

Read article "Sender torturister i fengsel"