12 Kvinner på barrikadene

Kampanjen #12 kvinner på barrikadene er utviklet i samarbeid mellom illustratør Jenny Jordahl og Den norske Helsingforskomité. Vi presenterer 12 portretter av kvinner som står på barrikadene for andre kvinner, for å sette fokus på de største menneskerettighetsutfordringene for kvinner i Europa i dag – og hva som må gjøres for å overvinne dem.

Trebarnsmoren mot urett

Trebarnsmor og politisk fange Anastasia Shevchenko har sittet i husarrest siden januar 2019, kun fordi hun har stått åpent på barrikadene for menneskerettigheter i Russland. Da datteren Alina døde, tok tusenvis til gatene til støtte for Anastasia i “mødrenes raserimarsj”

Utfordrer Georgias sterke mann

Menneskerettighetsadvokaten Anna Dolidze har kjempet for demokrati i mer enn tjue år. "I dag har vi fasaden av et rettsvesen, fasaden av et politi, fasadedemokrati og en fasaderegjering”, sier hun og utfordrer Georgias hersker i kulissene.

Kjemper for rettferdighet i Russlands farligste region

I Nord-Kaukasus er kvinner som opplever familievold i prasis rettsløse. Men advokat Malika Abubakarova lar seg ikke skremme verken av det eller av truslene hun får for å hjelpe ofrene. Når hun vinner familievoldssaker i retten gir det håp for mange.

Error 404 - barnet finnes ikke

Journalisten Lena Klimova skulle bare skrive en artikkel om Russlands skeive. Det gjorde henne fort til talsperson for tusenvis av barn og ungdom. Våren 2020 gir Den norske Helsingforskomité ut boken hennes "404 – Page Found", en bok om å være ung og skeiv i dagens Russland.

Journalisten som ikke lar seg kneble

Khadija Ismayilovas kvasse penn har gjort henne til en fryktet motstander for det Aserbajdsjanske regimet, blant annet på grunn av avsløringer av grov korrupsjon. For dette har hun opplevd fengsling og forfølgelse, og den prisbelønte gravejournalisten får i dag ikke forlate Aserbajdsjan.

Kvinnens plass er på barrikadene 

Olena Shevchenko sto på barrikadene under Euromaidan, med mål om et demokratisk Ukraina som satte menneskerettighetene først. Nå fortsetter hun kampen for skeive og andre utsatte grupper som utsettes for stadig mer aggressiv motstand fra høyreekstreme grupper.

Stemmen som taler nasjonalismen imot

Sonja Biserko er leder for Den serbiske Helsingforskomiteen. I over tjue år har hun vært en motvekt til krigshissing og nasjonalistisk retorikk i det tidligere Jugoslavia. Selv når truslene har haglet fra alle kanter har hun aldri gitt opp kampen for at krigsforbrytere skal stilles til ansvar.

Ikke lenger alene i kampen mot volden

Galina Ustinova har viet livet sitt til å endre lovverket og synet på kvinner i Hviterussland. Målet er å stoppe diskriminering og kjønnsbasert vold. Kjent som “Europas siste diktatur” har Hviterussland forandret seg lite siden Sovjetunionens fall. Der endringen finnes, ser vi Galinas fotavtrykk, og nå kjemper flere sammen med henne.

På barrikadene for det ungarske demokratiet

En helt alminnelig dag på jobb for Márta Pardavi, leder for Den ungarske Helsingforskomiteen, består blant annet i å kjempe for det ungarske demokratiet og befolkningens rett til å demonstrere, og mot brudd på asylsøkeres rettigheter, overfylte fengsler og rasistisk motivert vold.

Revolusjonens kvinner

Menneskerettighetsaktivist Gohar Shahnazaryan kjemper for at kvinners rettigheter, medbestemmelse og utfordringer skal spille en rolle i Armenia etter fløyelsrevolusjonen i 2018. Det nye politiske lederskapet har ikke tatt kvinner og andre politisk sårbare grupper på alvor.

Gi Hande en stemme 

Hande Kader kjempet for lhbt- personers rettigheter i Tyrkia, Europas farligste land for transpersoner. Hun kritiserte regimet for menneskerettighetsbrudd og mediene for å tie. Kampen hennes rakk bare så vidt å begynne før den var over. Hun ble drept i 2016, bare 23 år gammel.

Forsvarer dem som trenger det mest

”Nesten hvem som helst kan ta de enkle sakene. Jeg er ikke redd for å ta de vanskelige”, sier Aiman Umarova. Menneskerettsadvokaten fra Kasakhstan har trosset grove trusler og trakassering for å ta kampen mot seksuelle overgrep mot kvinner, og for stigmatiserte gruppers rettigheter.

Kontakt

Employee

Mina Wikshåland Skouen

Seniorrådgiver likestilling og ikke-diskrimineringE-post: [email protected]Telefon: +47 90 82 50 76
Read article "Mina Wikshåland Skouen"

Employee

Inna Sangadzhieva

Avdelingssjef for Europa og Sentral AsiaE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"