Trebarnsmoren mot urett

Anastasia Shevchenko fikk Russlands mødre til å ta til gatene og kreve rettferdighet.

Anastasia Shevchenko

Denne artikkelen er en del av kampanjen #12 kvinner på barrikadene er utviklet i samarbeid mellom illustratør Jenny Jordahl og Den norske Helsingforskomité. Vi presenterer 12 portretter av kvinner som står på barrikadene for andre kvinner, for å sette fokus på de største menneskerettighetsutfordringene for kvinner i Europa i dag – og hva som må gjøres for å overvinne dem. Les de andre 11 portrettene på kampanjesiden www.nhc.no/12kvinnerpabarrikadene

– Dere kunne latt meg møte datteren min og gitt henne en klem. Hvis jeg hadde kommet meg til sykehuset en dag tidligere hadde jeg fått muligheten til å gjøre det 

I svart kjole, høyhælte sko og med en lenke rundt foten står Anastasia Shevchenko bak en glassvegg. Håret er som alltid krøllet, og hun snakker med rolig tydelig stemme til aktoratet i  byen Rostov-on-Don sør i Russland. 

– Jeg vil be aktor om å ikke vise meningsløs grusomhet mot familien min. Hvor mange flere offer trenger dere for å forstå at dere går i feil retning? At dere tar de feile valgene?  

I husarrest da datteren døde 

Anastasia Shevchenko er en av de russiske menneskerettighetsaktivistene som har måtte betale en høy pris for å trosse president Vladimir Putin. Alenemoren med tre barn er tidligere koordinator for Open Russia, en organisasjon som jobber for demokrati, menneskerettigheter og et sterkt sivilsamfunn i Russland. 

21. januar 2019 ble det for første gang åpnet etterforskning under artikkel 284.1 i straffeloven om «Aktivitet fra en uønsket organisasjon» mot Anastasia. To dager senere stormet politiet boligen hennes. Sønnen Misha var hjemme og politiet ransaket skolebøkene hans for bevis mot moren. Anastasia ble satt i husarrest. 

Uken etter ble hennes eldste datter Alina alvorlig syk. Den 17 år gamle jenta bodde på internatskole. Hun var uhelbredelig syk og ble brått verre etter arrestasjonen til moren. Bare få timer etter at Anastasia omsider fikk lov til å besøke datteren på sykehuset, døde den unge jenta.  

Mødres raseri-marsj  

«Løslat Anastasia Shevchenko!», «Løslat Anastasia Shevchenko!», «Løslat Anastasia Shevchenko!», høres det fra demonstrasjonstogene i Moskva. 

Saken til Anastasia har utløst flere protester og demonstrasjonstog i Russland som har fått navnet «mødres raseri-marsj». På brystet bærer demonstrantene et svart hjerte, til minne for Anastasias datter Alina.   

 

Samtidig, inne i rettslokalet og med forbud om å kommunisere med resten av omverdenen, kjemper Anastasia en kamp mot det russiske rettsvesenet for retten til å kritisere et korrupt, autoritært regime. 

Hvis hun blir funnet skylding kan Anastasia få opptil seks års fengsel for sin politiske aktivitet etter en lov som er kraftig kritisert for å undergrave organisasjons og ytringsfriheten i Russland 

 Forfølger menneskerettighetsforsvarere  

– Hun har ikke drept noen eller kidnappet noen. Hun er en trebarnsmor. Anklagen er alvorlig: å undergrave staten. Men hvordan? Ved å snakke på lovlige protester og holde seminarer? sier Anastasias mor Tamara Vasilyevna i et intervju med BBC 

15 utenlandske organisasjoner har blitt svartelistet etter at loven om «uønskede organisasjoner» trådte i kraft i mai 2015. Blant dem er britisk baserte Open Russia og Open Russia Civic Movement, som begge ble brukt for å forfølge medlemmene av den russiske bevegelsen med samme navn.  

 I 2013 vedtok FN en resolusjon som skal sikre beskyttelsen av kvinnelige menneskerettighetsforsvarere mot å bli forfulgt på grunn av sitt arbeid. Tiltalen mot Anastasia viser imidlertid hvor vanskelig det er å være aktivist og opposisjonspolitiker i dagens Russland hvor fysiske angrep, svertekampanjer og delegitimering har blitt en del av hverdagen. Menneskerettighetsforsvarere utsetter seg selv i stor fare ved å bare utøve sitt arbeidDet de ber om er et mer åpent og rettferdig Russland. Og de gir ikke opp.  

– Hvis jeg hadde ønsket å gjemme meg hadde jeg gjort det for lenge siden. Jeg vil aldri forlate moren min og barna mine, sier Anastasia.  

Kontakt

Employee

Inna Sangadzhieva

Avdelingssjef for Europa og Sentral AsiaE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"