Forsvarer dem som trenger det mest

– Nesten hvem som helst kan ta de enkle sakene. Jeg er ikke redd for å ta de vanskelige, sier Aiman Umarova.

Aiman Umarova

Denne artikkelen er en del av kampanjen #12 kvinner på barrikadene er utviklet i samarbeid mellom illustratør Jenny Jordahl og Den norske Helsingforskomité. Vi presenterer 12 portretter av kvinner som står på barrikadene for andre kvinner, for å sette fokus på de største menneskerettighetsutfordringene for kvinner i Europa i dag – og hva som må gjøres for å overvinne dem. Les de andre 11 portrettene på kampanjesiden www.nhc.no/12kvinnerpabarrikadene

Forsvarsadvokaten Aiman Umarova er basert i Almaty, Kasakhstan. Hun er kjent for sin vilje til å ta saker som mange ville blitt nervøse bare av å assosieres med. Hun har blitt truet med arrestasjon flere ganger enn hun kan huske, dekkene har blitt kuttet på bilen hennes. Nylig klatret noen over gjerdet ved huset hennes og drepte familiehunden på brutalt vis

Hvorfor? Aimans klienter er ikke hvem som helst. Profilerte medlemmer av opposisjonen, etniske og religiøse minoriteter, barn og kvinner som har blitt ofre for seksuelle overgrep og vold.

– Jeg blir inspirert av folk som ikke er redd for noe, som forsvarer sine menneskerettigheter på grunn av sin samvittighet eller sin overbevisning. Folk som er villige til å stå løpet helt ut, uansett hva resultatet kan bli.  

En av hennes mest kjente klienter var Vladimir Kozlov, leder for det politiske partiet AlgaPartiet ble forbudt etter at 16 streikende oljearbeidere ble drept på høylys dag i den vest-kasakhstanske byen Zjanaozen i desember 2011. Heller enn å etterforske medlemmer av sikkerhetstjenestene, gikk myndighetene etter landets politiske opposisjon og uavhengige medier. Kozlov ble arrestert i 2012 og Aiman kunne ta imot ham utenfor fengselsportene først i august 2016. Sammen reiste de hjem til Almaty og feiret løslatelsen med et glass vin. 

Reddet fra dødsstraff

I 2018 fikk Aiman Umarova den prestisjefylte International Women of Courage Award, som gis årlig av det amerikanske utenriksdepartementet til kvinner som har utmerket seg innen modig lederskap og vilje til å ofre seg for andre, særlig innen kvinners rettigheter. 

– En sak som beveget meg dypt gjaldt en etnisk kasakhisk kvinne som flyktet fra Kina ved å krysse grensa ulovlig til Kasakhstan, forteller Aiman. 

Kasakhstan grenser til Kina, en global stormakt som man også merker tilstedeværelsen av i Sentral-Asia. De forferdelige “omskoleringsleirene” i Xinjiang-provinsen i Kina, som ligger like over grensa, er kjent for den umenneskelige behandlingen av etniske uighurer. Mange er ikke klar over at også etniske kasakher som bor i Kina lider under lignende former for undertrykkelse.   

– Denne kvinnen hadde vært i en av leirene i Xinjiang og kunne få dødsstraff i Kina. Hennes historiske hjemland tok ikke imot henne. Jeg hjalp henne i retten, og i dag er hun i Sverige med sin mann og deres to barn. Nå ber jeg for Sverige, som var villige til å ta imot henne.

Jeg blir inspirert av folk som ikke er redd for noe, som forsvarer sine menneskerettigheter på grunn av sin samvittighet eller sin overbevisning.


Aiman Umarova

En annen av Aimans klienter er Serikzjan Bilash. Han ble født i Xinjiang men har kjempet for uighurer, kasakher og andre etniske minoriteter som sitter i kinesiske leire. Kasakhstan fryktet imidlertid diplomatiske spenninger med sin mektige nabo og dømte Bilash til syv år i fengsel. De slapp ham i august 2019 mot et løfte om at han ville gi seg med kampanjearbeidet sitt.  

Fortsetter kampen 

En av de mest oppsiktsvekkende sakene i Kasakhstan i senere år har vært Maks Bokajev, en aktivist som ble dømt til fem års fengsel for å organisere fredelige protester mot kontroversielle landreformer i Kasakhstan.  

Kasakhstan har gjentatte ganger blitt kritisert i FN og andre internasjonale organer for systematiske brudd på borgerners grunnlovsfestede rett til forsamlingsfrihet.  

– Han nekter å gi opp i bytte for sin frihet, og sitter fortsatt fengslet, sier Aiman

Kontakt

Employee

Marius Fossum

Stedlig representant i Sentral-AsiaE-post: [email protected]Telefon: +7-771-506-4955Twitter: @Marius_Fossum
Read article "Marius Fossum"

Employee

Ivar Dale

Senior fagrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 93671900Twitter: @IvarDale
Read article "Ivar Dale"