Tadsjikistan løslater politiske fanger

Tadsjikiske myndigheter har løslatt to fremtredende politiske fanger etter langvarig internasjonal press.

Utviklingen tenner et svakt håp om at mangeårig målrettet menneskerettighetsarbeid er i ferd med å bære frukter i form av en politisk oppmykning i Tadsjikistan, mener Den norske Helsingforskomités Sentral-Asia-representant.

– Løslatelsen av Khayrullo Mirsaidov og Shukhrat Kudratov er fantastiske nyheter i en ellers mørk tid for Tadsjikistan. I dag oppfordrer vi Dusjanbe til å frigjøre alle gjenværende politiske fanger, inkludert hundrevis av opposisjonspolitikere, advokater, aktivister og andre, sier Marius Fossum, Helsingforskomiteens regionale representant i Sentral-Asia.

12 års fengsel

Den 22. august 2018 omgjorde Soghd-regionaldomstolen en dom på tolv års fengsel for journalisten Khayrullo Mirsaidov til en bot på 80 000 Somoni (ca. USD 8500). Mirsaidov ble arrestert 5. desember og senere siktet for underslag og dokumentforfalskning etter at han satt korrupsjon på den offentlige dagsorden. Den 11. juli i år ble han idømt 12 års fengsel etter at retten fant ham skyldig i de oppkonstruerte anklagene.

Flere organisasjoner har gått sammen om en internasjonal kampanje for å løslate Khayrullo. Her er Marius Fossum, Helsingforskomiteens regionale representant i Sentral-Asia.

Rettens beslutning om å frigjøre Khayrullo kom etter en bred internasjonal kampanje hvor menneskerettighetsgrupper, journalistkollegaer, aktivister og andre holdt et vedvarende press opp mot tadsjikiske myndigheter og krevde at de løslot ham.

– Selv om Khayrullo Mirsaidov nå er løslatt, opprettholder retten de falske anklagene mot ham. Nå må myndighetene droppe alle anklager og renvaske ham fullstendig, sier Fossum ved Den norske Helsingforskomiteen.

Løslatt etter fire år i fengsel

Den 24. august ble også den prisbelønnete menneskerettighetsadvokaten Shukhrat Kudratov sluppet ut av fengsel i Tadsjikistan. Kudratov hadde da tilbrakt fire år i fengsel etter at myndighetene pågrep ham sommeren 2014.

Kudratov er et ledende medlem av opposisjonspartiet Sosialdemokratene og er som advokat kjent for å forsvare klienter i politisk sensitive saker. For eksempel har han flere ganger representert landets ledende avis, Asia Plus, i søksmål reist av myndighetene. Da han ble pågrepet sommeren 2014 representerte han Zaid Saidov, en forfulgt og fengslet opposisjonsleder.

Foruten å idømme Zaid Saidov 29 års fengsel på oppkonstruerte anklager langet myndighetene også ut mot forsvarerne hans. Den 13. januar 2015 fant en domstol Kudratov skyldig og svindel og bestikkelser og idømte ham ni års fengsel. Selv om dommen senere ble forkortet til tre år og åtte måneder, tilbrakte Kudratov altså fire år og én måned i fengsel som en uskyldig mann.