Bli med i kampanjen #FreeKhayrullo

Den norske Helsingforskomitè støtter kampanjen for å fri den fengslede tadsjikiske journalisten Khayrullo Mirsaidov. Det burde du og!

Er du enig i at ytringsfriheten er en hjørnestein i ethvert demokrati? Syntes du journalister bør kunne arbeide fritt uten å bli forfulgt av myndigheter? Syntes du det er feil at en journalist blir fengslet etter å ha avslørt korrupsjon?

Det er lett!

Det gjør hvertfall vi. Og hvis du er enig i oss kan du bli med i kampanjen #FreeKhayrullo. Det er lett, og det tar bare et par minutter. Helsingforskomiteens Marius Fossum og Valentina Kazachevskaya (bildet) har allerede deltatt i kampanjen fra Almaty i Kazakhstan.

Det eneste du trenger å gjøre er å ta et bilde av deg selv, mens du holder et skilt med emneknaggen #FreeKhayrullo. Du kan ta bildet foran en kjent severdighet – eller et helt annet sted. Legg deretter bildet i sosiale medier, og link til posten i kampanjens Facebook-gruppe med emneknaggen #FreeKhayrullo.

Den uavhengige journalisten Khayrullo Mirsaidov ble arrestert 5. desember 2017 etter en offentlig ytring til landets president om angivelig korrupsjon hos myndighetene. ©Radio Ozodi/Tajik Service of Radio Free Europe

Fryktløs

Khayrullo Mirsadov er kjent for å være en fryktløs og kritisk journalist. I over 20 år har han vært opptatt av å søke sannheten ved å kritisert myndighetene, avsløre korrupsjon og rapportere om politiske sensitive anliggender.  Som kritisk journalist i Tadsjikistan er han heller ikke fremmed for gjentatt trakassering fra lokale myndigheter.

Arrestert

Forrige vinter tok journalistens situasjon derimot en vond vending. Khayrullo ble i desember arrestert etter at han offentlig hadde anklaget lokale myndighetspersoner for korrupsjon. Lovverket ble vridd og vendt på mot Khayrullo, slik det ofte er i korrupte regimer. Han ble feilaktig anklaget for underslag, forsøk på å fremprovosere konflikt mellom religiøse, nasjonale og etniske grupperforfalskning og for å ha gitt falsk forklaring. 11. juli ble han funnet skyldig i alle anklager noe som resulterte i en fengselsdom på 12 år.

– Khayrullos ankesak kommer opp i retten om en måneds tid. Det er dermed avgjørende at saken når det internasjonale nyhetsbildet i håp om at tadsjikiske myndigheter vil reversere denne falske dommen, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomitè.