Tvangsreturnert tadsjikisk aktivist takknemlig etter løslatelse

Opposisjonsaktivist Sharofiddin Gadoev fikk lov til å returnere til Europa etter internasjonalt press fra flere menneskerettighetsgrupper.

I en direktesendt video fra flyplassen i Frankfurt 2.mars uttrykte den fredelige opposisjonsaktivisten Sharofiddin Gadoev (33) sin takknemmelighet ovenfor organisasjoner og land som deltok i arbeidet for å få han løslatt. Gadoev ble i februar urettmessig bortført i Russland og deretter tvangsreturnert til Tadsjikistan.

«Jeg ble tvunget inn i en minivan av åtte-ni russiske sikkerhetsvakter. De teipet igjen munnen min, plasserte en sekk over hodet mitt og banket meg opp. I løpet av timene jeg hadde bind for øynene, som de russiske sikkerhetsvaktene hadde tatt på meg, var jeg sikker på at de kom til å drepe meg», sier Gadoev til Den norske Helsingforskomité (NHC) på telefon etter løslatelsen.

Internasjonalt press

NHC og flere andre menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt stor bekymring for hvordan Gadoev har blitt behandlet i varetekt hos tadsjikiske myndigheter. I en pressemelding den 24. februar, krevde NHC sammen med Association of Central Asian Migrants, Association for Human Rights in Central Asia og Human Rights Watch umiddelbar løslatelse av Gadoev, og at han trygt skulle returneres til Nederland, der han har statsborgerskap.

«Jeg takker for den raske reaksjonen til Den norske Helsinforskomiteen, Human Rights Watch, og Association for Human Rights in Central Asia, sammen med det diplomatiske miljøet», sier Gadoev.

NHCs regionale representant for Sentral-Asia, Marius Fossum, understreker viktigheten av et fokus på menneskerettighetsbruddene i Tadsjikistan i tiden fremover.

«Selv om denne saken er forferdelig, har den en likevel en lykkelig slutt. Løslatelsen er en bekreftelse på at det vi gjør ikke er forgjeves, noe vi også har sett flere ganger i løpet av det siste året. Vi skal fortsette å belyse menneskerettighetsbrudd i Tadsjikistan», sier han.

Marius Fossum, regional representant for Sentral-Asia i Den norske Helsingforskomité. 

Forslått med en sekk over hodet

I et samarbeid mellom russiske og tadsjikiske sikkerhetstjenester, ble Gadoev lurt til å reise til Moskva for å delta i det han trodde var en politisk dialog om situasjonen i Tadsjikistan. Den 14. februar ble Gadoev hentet av russiske sikkerhetsvakter utenfor hotellet hans i Moskva. Bilen kjørte avsted til det han antok var et møte med tjenestepersoner. En stund etter at de hadde forlatt hotellet, ble bilen Gadoev satt i blokkert av en minivan. Åtte-ni sikkerhetsvakter fra minivanen tvang Gadoev inn i deres bil.

 

Jeg ble tvunget inn i en minivan av åtte-ni russiske sikkerhetsvakter. De teipet igjen munnen min, plasserte en sekk over hodet mitt og banket meg opp


Sharofiddin Gadoev

 

Minivanen kjørte deretter til Domodedovo flyplass der Gadoev ble tvunget om bord et fly til Dushanbe. Under flyturen, tok tadsjikiske sikkerhetsvakter en sekk over hodet hans og slo Gadoev gjentatte ganger. Da flyet ankom Dushanbe, ble Gadoev satt i varetekt.

Det tadsjikiske innenriksdepartementet påstår at Gadoev frivillig reiste til Dushanbe fra Moskva, for å overgi seg til myndighetene og beklage for hans såkalte «forbrytelser».

Offentlige tjenestemenn la også ut arrangerte videoer og bilder, der Gadoev forteller at han reiste til Dushanbe av fri vilje. Etter løslatelsen, har Gadoev bekreftet ovenfor NHC at dette var noe han ble tvunget til å si.

Gadoev er medlem av Tajikistans motstandsgruppe National Alliance og tidligere nestleder i Group 24, en nå forbudt politisk motstandsbevegelse.

Kontakt

Employee

Marius Fossum

Stedlig representant i Sentral-AsiaE-post: [email protected]Telefon: +7-771-506-4955Twitter: @Marius_Fossum
Read article "Marius Fossum"