Samtaleserie: Europa – Hva nå?

"Europa – Hva nå" er en digital samtaleserie i regi av Haugesund folkebibliotek som tar opp fire samfunnsaktuelle tema, over fire dager, og med fire forskjellige rådgivere i Helsingforskomiteen.

Siden stengingen av alle bibliotek og kulturhus 12. mars har barn og unge mistet tilgangen til et gratis kulturtilbud og mange lokalsamfunn har mistet en viktig møteplass. Med den nye digitale scenen #Nettlest ønsker Haugesund folkebibliotek å skape en ny arena for formidling som kan brukes i denne spesielle situasjonen.

Samtalene vil bli publisert på Haugesund Folkebiblioteks YouTube-konto og linket til fortløpende ettersom de blir lagt ut i denne saken. Samtalen er moderert av Emil André Erstad, kommunikasjonssjef i Helsingforskomiteen. Her kan du se foredragene i samtaleserien:

Europa – hva nå? #1: «Europas høyreekstreme bølge»

Med Aage Borchgrevink, leder for dokumentasjonsavdeling

I løpet av de siste årene har vi sett en økning i høyrepopulisme og høyreekstremisme i Europa. Terrorangrepene til Breivik og Manshaus viser at Norge ikke er immune. Hvordan blir mennesker radikalisert, og kan høyrepopulisme bidra til høyreekstrem terror?

Aages bokanbefalinger: Det mørke nettet (Øyvind Strømmen), Occidentalism (Avishai Margalit og Ian Buruma), Nynazister blant oss; på innsiden av den nye høyreekstremismen (Harald Klungtveit), En norsk tragedie; Anders Behring Breivik og veiene til Utøya (Aage Borchgrevink).

#Nettlest: Europa – Hva nå? «Europas høyreekstreme bølge» med Aage Storm Borchgrevink.

Europa – hva nå? #2: «Putins Russland»

Med Inna Sangadzhieva, leder for Russlandsavdeling (fungerende)

En relativt ung og ukjent Vladimir Putin ble utpekt som etterfølgeren til president Boris Jeltsin i 1999, og siden har han sittet med makten. Men i mai 2019 ble det klart at kun 31 prosent av russere støttet Putins stat. Er dette en refleksjon på hvordan den russiske befolkningen har levd de siste 20 årene? Hvordan er det å være en borger i Russland i dag?

Innas bokanbefalinger: Vi (Evgenij Zamjatin), Nothing is true and everything is possible (Petr Pomerantsev) The Compatriots: The Brutal and Chaotic History of Russia’s Exiles Émigrés, and Agents Abroad og The Red Web: The Kremlin’s Wars on the Internet (Andrei Soldatov and Irina Borogan), Liv og sjebne (Vassilik Grossman), Zuleikha (Guzel Yakhina), og Children of the Arbat (Anatoly Rybakov)

#Nettlest: Europa – Hva nå? «Putins Russland» med Inna Sangadzhieva.

Europa – hva nå? #3: «Hvor går Ungarn?»

Med Csilla Czimbalmos, leder for Sentral-Europa-avdeling

Da Fidesz-partiet kom til makten i Ungarn, endret landet seg fra et demokrati til et autokrati. Rettssystemet ble politisert, regjerningen fikk stor innflytelse på valg og pressen. Rettighetene til befolkningen har blitt innskrenket, samtidig har det vokst frem intoleranse for etniske og seksuelle minoriteter. Hvordan ser fremtiden ut for dette landet?

Csillas bokanbefalinger: Ungarn, en fortelling om Europa (Øyvind Strømmen), Da øst ble vest (Ingrid Brekke), Uten skjebne (Imre Kertész), A Guest in My Own Country (György Konrád), Orbán, Europe’s new strongman (Paul Lendvai), og Post-Communist Mafia State (Bálint Magyar)

#Nettlest: Europa – Hva nå? «Hvor går Ungarn?» med Csilla Czibalmos.

Fredag 12. juni kl. 20.00

Europa – hva nå? #4: «Hvordan bekjemper vi det organiserte hatet?»

Med Mina Skouen, Leder likestillings- og mangfoldsavdeling

Polen har erklært nesten hundre soner som lhbt-frie. I Tsjetsjenia forfølges skeive av myndigheter og familiene. I flere land får hatgrupper drive klappjakt på skeive uten straff. Hva er det som gjør at hat mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner vokser i store deler av Europa i dag? Og hva betyr det egentlig når vi sier at det å elske er en menneskerett?

Minas bokanbefalinger: Opp alle jordens homofile (Gerd Brantenberg), Skråtekst – skeiv litteratur fra seksten unge forfattere (Madeleine Gedde Metz), Barfot (Henning Gärtner), Homo – For deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo (Anette Trettebergstuen og Bård Nylund), Betre død enn homofil? – å vere kristen og homo (Arnfinn Nordbø) og Skeivt ut: reiser i homofobiens land (Pål Vegard Hagesæther).

#Nettlest: Europa – Hva nå? «Hvordan bekjemper vi det organiserte hatet?» med Mina Skouen har premiere 12. juni.

Kontakt

Employee

Aage Borchgrevink

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 90 75 11 50 Twitter: @aageB
Read article "Aage Borchgrevink"

Employee

Csilla Czimbalmos

Senior porteføljeforvalterE-post: [email protected]Telefon: +47 93 28 43 04
Read article "Csilla Czimbalmos"

Employee

Inna Sangadzhieva

Avdelingssjef for Europa og Sentral AsiaE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"

Employee

Mina Wikshåland Skouen

Seniorrådgiver likestilling og ikke-diskrimineringE-post: [email protected]Telefon: +47 90 82 50 76
Read article "Mina Wikshåland Skouen"