Aage Borchgrevink

E-post: [email protected]Telefon: +47 90 75 11 50 Twitter: @aageB

Aage har ansvar for våre aktiviteter i Georgia, og er dessuten involvert i vårt arbeide i Russland, særlig Tsjetsjenia, og med internasjonal straffejustis.

Det var en tilfeldighet som gjorde at jeg begynte i Helsingforskomiteen, men det ingen tilfeldighet at jeg har blitt værende i 25 år.


Aage Borchgrevink

Aage kom til oss i 1992, da han oversatte en rapport om brudd på arbeidsrettigheter på et verft i Belfast, Nord-Irland. Året etter avtjente han siviltjeneste ved vårt kontor i Oslo. Etter fullført Hovedfag i litteraturvitenskap i 1997, vendte han tilbake til komiteen som rådgiver med særlig fokus på Balkan og valgobservasjon.   

Samtidig med at han har hatt en deltidsstilling hos oss, har Aage også jobbet som journalist, kritiker og kommentator i flere aviser, blant annet Aftenposten og Dagbladet. Han har hatt tillitsverv i flere norske og internasjonale menneskerettighets-institusjoner, som Norsk PEN, Russian Justice Initiative og Sivilombudet i Georgia, som er landets nasjonale institusjon for menneskerettigheter.    

«Jeg ønsket å jobbe med internasjonal politikk. Som medlem i den globale menneskerettighetsbevegelsen har jeg på nært hold vært vitne til store historiske forandringer — og noen gang vært så heldig å gjøre nytte for meg. Å lytte til folk som har gjennomgått krig og tortur, samt å miste kolleger som blir drept på grunn av sitt arbeide, er rystende opplevelser, men fellesskapet i bevegelsen og troen på at saken vår er sterk gjør at det kjennes viktig å fortsette.» 

Aage har utgitt flere bøker med skjønnlitteratur og sakprosa, blant annet to reiseskildringer basert på hans arbeid i Den norske Helsingforskomité på Balkan, i Hviterussland og Kaukasus. Han fikk den første Kritikerprisen for sakprosa for En norsk tragedie: Anders Behring Breivik og veiene til Utøya (2012), som er oversatt til flere språk, inklusive engelsk.

Last ned høyoppløselig bilde

Relatert til Aage

Land

Georgia

På grensen mellom Asia og Europa ligger det vakre landet som både er preget av flere brutale kriger og oppløftende demokratiske framskritt.

Read article "Georgia"