Ny rapport om vilkårlig fengsling og gisseltaking av sivile i Ukraina

Siden fullskalainvasjonen startet, har den ukrainske organisasjonen Media Initiative for Human Rights dokumentert krigsforbrytelser og andre grusomheter begått av russiske styrker i Ukraina. De har benyttet dokumentasjonssystemet I-DOC i samarbeid med Helsingforskomiteen.

En ny rapport om vilkårlige fengslinger og gisseltaking av sivile i nordlige deler av Ukraina ble lansert av den ukrainske organisasjonen Media Initiative for Human Rights (MIHR) i Oslo 20. september 2023. Rapporten dokumenterer krigsforbrytelser og andre grusomheter begått av russiske styrker i Ukraina. Per mai 2023 har MIHR identifisert 1168 sivile som holdes som gisler i Russland og okkuperte områder i Ukraina. Det reelle tallet kan være fem til syv ganger høyere.

Les rapporten

Rapporten inneholder vitneutsagn fra tidligere gisler og pårørende til nåværende gisler. Tetyana Katrychenko (MIHR) presenterte rapporten på Helsingforskomiteens kontorer. De hadde med seg et tidligere sivilt gissel og pårørende til nåværende gisler. De kom med sterke vitnemål om sine opplevelser og viste hvordan grusomhetene rammet deres liv.

Ivar Dale i samtale med ukrainske offer og pårørende. Foto: Sara Machado/NHC

En panelsamtale om fremtidig etterforskning av krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd avsluttet rapportlanseringen. Olha Reshetylova (MIHR), Cecilie Hellestveit (Folkerettsinstituttet) og Gunnar Ekeløve-Slydal (Helsingforskomiteen) deltok i panelsamtalen som ble ledet av Ivar Dale.

Se video fra rapportlanseringen (Facebook)

Panelet bestående av Olha Reshetylova (MIHR), Gunnar Ekeløve-Slydal (Helsingforskomiteen) og Cecilie Hellestveit (Folkerettsinstituttet). Foto: Sara Machado/NHC

Kontakt oss

Employee

Lene Wetteland

Leder, Documentation and Accountability HubE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 75 53Twitter: @lenewett
Read article "Lene Wetteland"

Employee

Ivar Dale

Senior fagrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 93671900Twitter: @IvarDale
Read article "Ivar Dale"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"