Ivar Dale

E-post: [email protected]Telefon: +47 93671900Twitter: @IvarDale

Ivar er vår senior fagrådgiver.

Ivar begynte sitt arbeid i Den norske Helsingforskomité i 2006, da han åpnet vårt første Regionalkontor i Sentral-Asia i Bisjkek, Kirgisistan. Etter noen år ble kontoret stengt av myndighetene og forflyttet til nabobyen Almaty. Ivar fortsatte å drive Helsingforskomiteens Sentral-Asia-arbeid fra Kasakhstan i ytterligere tre år, før han flyttet til Genève for å konsentrere seg om menneskerettigheter i FN-systemet.

Fra Genève arbeidet Ivar for å styrke vårt engasjement i FNs traktatorganer, med spesialrapportørene og andre FN-mekanismer, samt med delegasjoner som trenger pålitelig og oppdatert informasjon om menneskerettighetsbrudd i våre områder. Etter en periode som organisasjonens representant i Kyiv, Ukraina, er Ivar nå igjen basert ved hovedkontoret i Oslo.

I tillegg til faglig arbeid med et særlig fokus på det tidligere Sovjetunionen, har Ivar administrert vår prosjektportefølje i Sentral-Asia, inklusive vårt populære Småpottfond, som har støttet opp om sivilsamfunnet i regionen siden det ble utlyst første gang i 2007.

Ivars forhold til landene i det tidligere Sovjetunionen begynte i 1998 og med russiskstudier ved Smolny-instituttet hos Statsuniversitetet i St. Petersburg (SPbU). Han har tilsvarende Mastergrad i russisk, engelsk og statsvitenskap fra Universitetet i Oslo (UiO). Han reiste mye som frilansjournalist, særlig i Kaukasus, og har publisert artikler i en rekke norske og utenlandske aviser og nettsteder.

Du blir aldri ferdig med å lære i denne jobben, ikke om menneskerettigheter og ikke om regionen. Om vi snakker Ukraina eller Tadsjikistan, så er forandringen kontinuerlig og du må bare prøve å henge med i svingene. Det kan være altoppslukende å arbeide i Helsingforskomiteen, men det er et stort privilegium å få spille en liten rolle i all denne forandringen.

Før han begynte i Helsingforskomiteen arbeidet Ivar i fire år som saksbehandler og intervjuer i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI). Som student arbeidet han parallelt i Amnesty International og hadde også sin siviltjeneste der.

Last ned høyoppløselig bilde

Relatert til Ivar

Land

Turkmenistan

Når Turkmenistan en sjelden gang er i nyhetene er det gjerne i forbindelse med noe latterlig landets president har gjort. For turkmenerne selv er situasjonen alt annet enn komisk.

Read article "Turkmenistan"

Land

Usbekistan

I hjertet av Sentral-Asia har Usbekistan, gjennom århundrer, utviklet sin unike kultur - merkelig nok vidt forskjellig fra nabolandenes nomadiske tradisjoner.

Read article "Usbekistan"

Land

Tadsjikistan

Nord for Afghanistan og vest for Kina finner du fjellandet Tadsjikistan – fattigst av alle tidligere sovjetrepublikker, men kanskje også vakrest!

Read article "Tadsjikistan"

Land

Kirgisistan

Ved foten av fjellkjeden Tian Shan pågår tautrekningen om hvilken retning Kirgisistan skal ta. Etter to revolusjoner er svaret fortsatt ikke åpenbart.

Read article "Kirgisistan"

Land

Kasakhstan

I Sentral-Asias største land glir moderne skyskrapere sammen med sovjetiske monumenter og nomadiske tradisjoner.

Read article "Kasakhstan"