Ivar Dale

E-post: [email protected]Telefon: +380 (50) 610 76 45 / +47 93 67 19 00Twitter: @IvarDale

Ivar jobber med menneskerettighetsspørsmål i Sentral-Asia for oss.

I flere år observerte Ivar menneskerettighetsbrudd på nært hold i noen av verdens mest undertrykkende regimer. Fra Genève forsøker vår Sentral-Asia-ekspert nå å sikre at de blir sett også av omverdenen.

Ivar begynte som aktivist hos våre venner i Amnesty Norge tidlig på 90-tallet. Han ble aktivist på fulltid hos Den norske Helsingforskomité i 2006, da han flyttet til Bisjkek, Kirgisistan for å åpne vårt første Representasjonskontor i Sentral-Asia.

Ivar kom til Helsingforskomiteen med en langvarig besettelse for landene i det tidligere Sovjetunionen og hadde studert og reist høyt og lavt i Russland og Kaukasus før han tok utfordringen med å lede Helsingforskomiteens menneskerettighetsarbeid i Sentral-Asia. I 2015 flyttet han fra vårt kontor i Almaty, Kasakhstan til Genève, hvor han fortsetter å arbeide med menneskerettighetsspørsmål i Eurasia, men nå også med en fot innen FN-systemet.

Å være del av dette store, internasjonale menneskerettighetsmiljøet er veldig givende


Ivar Dale

«Hver dag kommuniserer jeg med mennesker fra en region jeg bryr meg dypt om, og jeg tenker ofte på dem som venner heller enn som partnere eller kolleger. Du blir aldri ferdig med å lære nye ting i denne jobben, verken om menneskerettigheter eller regionen vi arbeider i. Uansett om vi snakker om Ukraina i vest eller Tadsjikistan i øst, så pågår forandringen uavbrutt, og du må bare forsøke å holde tritt. Det kan være nokså altoppslukende å arbeide i Helsingforskomiteen, men det er et stort privilegium å kunne være en liten del av forandringen.»

Før han begynte i Helsingforskomiteen, arbeidet Ivar i flere år i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet, særlig med saker fra Tsjetsjenia, Usbekistan og Afghanistan. Han har også erfaring som resepsjonist, sandwich-smører, bokselger, telefonselger, barista, skattearkivmedarbeider og frilansjournalist. Ivar har studert russisk, engelsk og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Statsuniversitetet i St. Petersburg.

Last ned høyoppløselig bilde

Relatert til Ivar

Land

Turkmenistan

Når Turkmenistan en sjelden gang er i nyhetene er det gjerne i forbindelse med noe latterlig landets president har gjort. For turkmenerne selv er situasjonen alt annet enn komisk.

Read article "Turkmenistan"

Land

Usbekistan

I hjertet av Sentral-Asia har Usbekistan, gjennom århundrer, utviklet sin unike kultur - merkelig nok vidt forskjellig fra nabolandenes nomadiske tradisjoner.

Read article "Usbekistan"

Land

Tadsjikistan

Nord for Afghanistan og vest for Kina finner du fjellandet Tadsjikistan – fattigst av alle tidligere sovjetrepublikker, men kanskje også vakrest!

Read article "Tadsjikistan"

Land

Kirgisistan

Ved foten av fjellkjeden Tian Shan pågår tautrekningen om hvilken retning Kirgisistan skal ta. Etter to revolusjoner er svaret fortsatt ikke åpenbart.

Read article "Kirgisistan"

Land

Kasakhstan

I Sentral-Asias største land glir moderne skyskrapere sammen med sovjetiske monumenter og nomadiske tradisjoner.

Read article "Kasakhstan"