– Alle spør meg hvordan det føles nå

- Vi som har vært her har vist at vi er stolte av hvem vi er, sier Valentina Likhoshva, en av mange russere som kom over grensa for å delta i tidenes nordligste Pride Parade i Kirkenes.

Det var historisk da 200 russere og nordmenn gikk sammen i verdens første Barents Pride i Kirkenes.  De markerte at kjærligheten ikke kjenner noen grenser, heller ikke landegrenser.

 Grove overgrep

-Vi er bekymret over at overgrepene mot LHBTI-personer i Russland blir grovere og flere. Likevel gleder vi oss over å se, ikke minst denne helgen, at aktivistene de blir modigere og modigere, sier Mina Skouen, seniorrådgiver i Helsingforskomiteen.

I Russland blir homofile, lesbiske, bifile, trans- og interkjønnpersoner (LHBTI) truet, trakassert og isolert. Det er ikke trygt å marsjere i gatene for mangfold i byer som Murmansk og løsningen ble å invitere til en slik markering i Kirkenes.

Russiske Melany i Barents Pride i Kirkenes Foto: Amnesty/Lene Christensen

– Alle spør meg hvordan det føles nå, sier Valentina Likhoshva, psykolog og menneskerettighetsaktivist fra Russland rett etter ar paraden i Kirkenes er over. – Men jeg vet ikke hva denne følelsen er, den er helt ny. Vi har aldri opplevd dette før.

Likhoshva (bildet øverst) er aktiv i Maksimum, en LHBTI-organisasjon i Murmansk som er blitt angrepet av gassgranater og opplever arrestasjoner og bøter. Den nådeløse forfølgelsen av LHBT-personer i Tsjetsjenia er blant de mest alvorlige overgrepene seksuelle minoriteter i Russland utsettes for.

Elena Kostyuchenko i Barents Pride Foto: Amnesty/Lene Christensen,

Elena Kostyuchenko (bilde over), journalist og en sentral LHBTI aktivist i Russland deltok også i Barents Pride. Hun er helt klar på hva Norge bør gjøre.

– Ta standpunkt for en internasjonal etterforskning av mulige forbrytelser mot menneskeheten i Tsjetsjenia, og gi flyktningene humanitære visum, de er ikke trygge noe sted i Russland og vi får fremdeles meldinger om nye forsvinninger og nye drap.

Vil følge opp

Paraden ble arrangert av FRI, Den norske Helsingforskomité, Amnesty International Norge og Skeiv Verden, og var én av flere aktiviteter denne helgen hvor mennesker fra begge siden av grensen kom sammen for å  arbeide mot samme mål: respekt for menneskerettighetene, frihet og ikke minst trygghet.

-Vi vil følge nøye med på om de som har vært her blir utsatt for sanksjoner etter at du kommer hjem igjen, og vi er også glade for at Sør-Varanger denne helgen har gitt så klart uttrykk for at de ønsker å være et trygt sted for alle, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og landegrenser, sier Skouen.

Barents Pride i Kirkenes Foto: Amnesty/Lene Christensen