Georgia

På grensen mellom Asia og Europa ligger det vakre landet som både er preget av flere brutale kriger og oppløftende demokratiske framskritt.

Georgia

  • Styreform: Republikk
  • Hovedstad: Tbilisi
  • Innbyggere: 4,2 millioner
  • Religion: Kristendom, 10% muslimer
  • Språk: Georgisk
  • Beliggenhet: Øst-Europa
  • Demokrati-indeks: Delvis fritt, 64/100

Georgia ligger mellom høye fjellkjeder i Kaukasus på østsiden av Svartehavet. Gamle kirker, borger og ruinene av byer bygget inn i klippene er spor av fortidens sivilisasjoner i landet Knut Hamsun kalte Æventyrland. Eventyrlig er også gjestfriheten og skåltalene som møter besøkende; Georgia har et utmerket kjøkken og eldgamle vintradisjoner. 

Georgia en av de tidligere sovjetiske republikkene som har gjort størst fremskritt i retning av demokrati og respekt for menneskerettigheter. Det er fordi ytringsfriheten aldri ble helt kneblet. Sivilsamfunnet har vist styrke i avgjørende situasjoner og folk har vært villig til å gå ut i gatene for å slåss mot maktmisbruk. 

Georgia i dag

Det georgiske demokratiet er preget av svake institusjoner og korrupsjon. Den såkalte roserevolusjonen i 2003 ble et vendepunkt. Den karismatiske politikeren Mikheil Saakasjvili ledet et folkelig opprør mot valgfusk. Han ble president, tok et oppgjør med kriminelle grupper og begynte jobben med å etablere sterke institusjoner. 

Saakasjvili samlet mye makt i egne hender, og bygget etter hvert en autoritær stat der presidenten hadde kontroll over parlament og rettsvesen. Regjeringspartiet drev med utstrakt utpressing av næringslivet og Saakasjvili ble etter hvert så forhatt at han mistet makten i et valg i 2012. Dette var Georgias første fredelige maktskifte og gjorde milliardæren Bidzina Ivanisjvili til statsminister i et parlamentarisk demokrati. 

Ivanisjvili er fortsatt partileder og landets dominerende skikkelse. Menneskerettighetsproblemene i dag er knyttet til et ineffektivt rettsvesen, regjeringspartiets innflytelse over valgene, økende intoleranse mot religiøse og seksuelle minoriteter, samt grove overgrep som drap og frihetsberøvelse utført i områder av Georgia som er under russisk kontroll. 

Helsingforskomiteen og Georgia

Den norske Helsingforskomité har vært engasjert i Georgia siden 1995 og jobber i hovedsak med valgobservasjon og rettsoppgjør. Krigene i Kaukasus har kostet over hundre tusen mennesker livet. Straffefrihet er en driver i konfliktene.

Les mer om krigen mellom Georgia og Russland her.

I 2008 kartla Helsingforskomiteen krigsforbrytelser og dokumenterte at det ikke ble foretatt reell etterforskning verken i Georgia eller Russland. Dette var årsaken til at den internasjonale straffedomstolen (ICC) i 2016 åpnet sin første etterforskning utenfor Afrika nettopp i Georgia. Potensielt kan etterforskningen endre spillereglene, og heve terskelen for å gå til krig i denne urolige regionen.  

Samarbeid med lokale organisasjoner

Helsingforskomiteen samarbeider med en rekke lokale organisasjoner og institusjoner. Hovedpartner siden 2006 har vært Human Rights Center. I 2013 – 2017 var Helsingforskomiteen representert i Det internasjonale rådet til The Public Defender’s Office, Georgias nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Fra 2015 av har Helsingforskomiteen også samarbeidet med lokale LHBTI-grupper. 

Historie

I 1795 ble kongedømmet Georgia innlemmet i det russiske imperiet. Etter et mellomspill som uavhengig stat etter revolusjonen i 1917, ble Georgia erobret av den røde armé og ble en del av Sovjetunionen. Noen av unionens mest kjente og fryktede ledere, som Josef Stalin og Lavrentij Beria, var georgiere. På åttitallet våknet uavhengighetstrangen, igjen, anført av Den georgiske Helsingforsgruppens leder, Zviad Gamsakhurdia, som ble landets første president. 

Etter selvstendighet i 1991, kollapset økonomien og folks kjøpekraft falt med om lag nitti prosent. Nasjonalistiske paramilitære grupper med bånd til mafiaen trampet i gatene, og i bakgrunnen lurte konflikten med Russland som fremdeles hadde tropper i landet. 

En rekke blodige, væpnete konflikter brøt ut. To regioner, Abkhasia ved kysten og Sør-Ossetia i fjellene, løsrev seg fra Georgia med russisk hjelp. Hundretusener av mennesker flyktet fra etnisk rensing. En ny krig i 2008 befestet Russlands kontroll over de to områdene, som etter folkeretten fremdeles tilhører Georgia. 

Tidslinje  

  • 1795: Innlemmes i det russiske imperiet 
  • 1921: Blir en del av Sovjetunionen 
  • 1991: Selvstendighet og økonomisk havari 
  • 1991-1993: Borgerkrig, væpnede etniske konflikter i Abkhasia og Sør-Osset
  • 2003: Roserevolusjon og demokratiske reformer 
  • 2008: Krig mellom Georgia og Russland over Sør-Ossetia 
  • 2012: Landets første fredelige maktskifte 
  • 2016: Den internasjonale straffedomstolen (ICC) åpner etterforskning 
  • 2018: Presidentvalg i Georgia

Kontakt

Employee

Aage Borchgrevink

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 90 75 11 50 Twitter: @aageB
Read article "Aage Borchgrevink"