En grav å gå til

Siste dag i februar kom veiarbeidere ved en tilfeldighet over en massegrav i utkanten av Groznyj. Det er liten tvil om at levningene stammer fra bortførte innbyggere i Tsjetsjenia.

Den siste dagen i februar i år åpnet en gravemaskin ved en tilfeldighet en massegrav mens de jobbet med å etablere en vei i den vestlige utkanten av Groznyj. Restene av minst 10 graver falt ned i gropen. Arbeidet ble umiddelbart innstilt. Fotografiene og videoene fra gravstedet ble distribuert samme dag via sosiale nettverk og telefon-chatter, som er hvordan folk i området deler pålitelig informasjon. De krever at myndighetene undersøker omstendighetene rundt hendelsen. Ingen er i tvil om at levningene som er funnet stammer fra bortførte innbyggerne i løpet av den andre Tsjetsjenia-krigen. Spørsmålet som gjenstår er hvilke innbyggere av de mange tusen som har blitt bortført.

Den oppdagede massegraven kan for eksempel inneholde restene av brødrene Abdula og Abdul-Malik Dishnayev og deres venn Timerlan Akhmadov. I 20 år har ikke myndighetene kunnet gi et klart svar på hvem som kidnappet disse personene og på hvilket grunnlag. Forbrytelsen er ikke seriøst etterforsket og gjerningsmennene har forblitt ustraffet. Samtidig er pårørende tvunget til å lete etter de forsvunne i årevis uten håp om å lykkes – og uten en grav å gå til.

Les hele saken (engelsk)

Kontakt oss

Employee

Lene Wetteland

Leder, Documentation and Accountability HubE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 75 53Twitter: @lenewett
Read article "Lene Wetteland"

Employee

Ana Pashalishvili

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: (+47) 968 78 085
Read article "Ana Pashalishvili"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"