Belarus: Dom som forventet, like fullt rystende

- Den norske Helsingforskomité er ikke overrasket, men like fullt rystet over kynismen som ligger bak dommene som nettopp ble utstedt til våre belarusiske venner i Minsk, sier generalsekretær Berit Lindeman om dommene mot Nobelprisvinner Ales Bjaljatski og hans kolleger Valjantsin Stefanovitsj og Uladzimir Labkovitsj.

Nobelprisvinner Ales Bjaljatski og hans kolleger Valjantsin Stefanovitsj og Uladzimir Labkovitsj er dømt til henholdsvis 10, 9 og 7 års fengsel. De tre mennene har sittet over halvannet år i varetekt og vært gjennom en rettssak som oppfyller alle kriterier for en farse. Saken er et oppkok av falske anklager. Den bunner i hjelpen de tre mennene ga til demonstranter som ble utsatt for de groveste former for overgrep under massearrestasjonene i kjølvannet av at Aljaksandr Lukasjenka tapte presidentvalget i 2020.

– Dommen har ingenting med strafferett å gjøre, men må anses som en direkte ordre til dommeren fra Lukasjenka, sier Lindeman.

– Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å samarbeide med belarusisk sivilsamfunn og landets reelle folkevalgte, som eksilpresident Svjatlana Tsikhanouskaja, i deres kamp for demokrati og løslatelse av alle politiske fanger, sier Lindeman.

Den norske Helsingforskomité har samarbeidet med Bjaljatski og hans organisasjon Vjasna i en årrekke. Allerede i 2006 tildelte Helsingforskomiteen ham Andrei Sakharov Frihetspris, for hans modige og utrettelige kamp for menneskerettigheter i Belarus.

Les felles uttalelse fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner

Hva kan du gjøre for Ales Bjaljatski og hans kolleger i Viasna?
6 måter å vise din solidaritet

Kontakt oss

Employee

Berit Lindeman

GeneralsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 909 33 379Twitter: @LindemanBerit
Read article "Berit Lindeman"

Employee

Aliaksandra Safonava

Prosjektmedarbeider, prosjektleder for BelarusE-post: [email protected]Telefon: 46 37 36 31
Read article "Aliaksandra Safonava"

Employee

Ivar Dale

Senior fagrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 93671900Twitter: @IvarDale
Read article "Ivar Dale"