Navalnyj-demonstrasjonene: Han er ikke lenger alene

I går, den 21. april, ble det gjennomført store demonstrasjoner over hele Russland og verden for øvrig. Til tross for påbud om å holde seg hjemme, viste det russiske folket at de støtter Navalnyj. Det samme gjorde verden.

Under gårsdagens solidaritetsaksjoninitiert av Antikorrupsjonsfondet (FBK) – organisasjonen Navalnyj selv vanligvis leder – tok mer enn 100.000 russere til gatene. Fra Khabarovsk og Vladivostok til Moskva, Kaliningrad og Murmansk, krevet folk løslatelse av Navalnyj, men også av andre politiske fangerBakgrunnen for demonstrasjonene er behandlingen Navalnyj har fått, eller rettere sagt ikke fått, i fengselet.

For å unngå folkets deltakelse i protestene, varslet russiske myndigheter om at brudd på de gjeldende koronarestriksjonene ville få konsekvenser. I noen byer fikk studenter plutselig påbud om å lese på ettermiddagen den 21. april. I andre byer ble sentrale parker, gårdsplasser og gater stengt – angivelig grunnet øvelser til militære parader eller veiarbeid. 

Minst 1899 personer ble ifølge menneskerettighetsorganisasjonen OVD Info, arrestert i løpet av dagen. Menneskerettighetsorganisasjoner, journalister og advokater var imidlertid forberedt på dette, og hadde proaktivt spredt informasjon om folks rettigheter i tilfelle arrestasjoner og vold fra politiet. 

– Hele verden følger nå med på det som skjer, og spesielt på helsesituasjonen til Aleksej Navalnyj, sier Geir Hønneland, Generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. – At folk trosser trusler om represalier og demonstrerer i solidaritet mot urett, vitner om en modig og handlekraftig russisk befolkning, fortsetter han. – Gårsdagens demonstrasjoner synliggjør en felles vilje til å kjempe for Navalnyjs overlevelseuavhengig av folks holdning til hans politikk. Han er ikke lenger alene mot systemet, og det gir resultaterHan har allerede fått grundige undersøkelser ved et sivilt sykehus i Vladimir. Neste skritt er umiddelbar løslatelse av Navalnyj, avslutter Hønneland.

For å unngå folkets deltakelse i protestene, varslet russiske myndigheter om at brudd på de gjeldende koronarestriksjonene ville få konsekvenser. I noen byer fikk studenter plutselig påbud om å lese på ettermiddagen den 21. april. I andre byer ble sentrale parker, torg og gater stengt – angivelig grunnet øvelser til militære parader eller veiarbeid. 

Minst 1899 personer ble ifølge menneskerettighetsorganisasjonen OVD Info arrestert i løpet av dagen. Menneskerettighetsorganisasjoner, journalister og advokater var imidlertid forberedt på dette, og hadde proaktivt spredt informasjon om folks rettigheter i tilfelle arrestasjoner og vold fra politiet. 

 Flertallet av de sentrale medlemmene av Anti-korrupsjonsfondet sitter enten i husarrest eller befinner seg i utlandet. – På den måten kan man si at protestene i Russland, akkurat som i Belarus, mangler tydelige ledere, sier Inna Sangadzhiyeva, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité. – De russiske protestene er i hovedsak koordinert og kommunisert via det sosiale mediet Telegram, en kryptert kommunikasjonskanal med video- og bildedeling. Sånn sett stammer fellesskapet og tilliten fra kontakt via sosiale medierFolk dukket opp i gatene til tross for at de visste hva som potensielt ventet dem. Påtalemyndighetene har nemlig tidligere arrestert en rekke sentrale aktører i Navalnyjs Antikorrupsjonsfondog rundt 90 straffesaker og over hundre administrative straffeprosesser er i gang mot deltakere fra tidligere protester.

Demonstrantene ble møtt på svært ulikt vis i de respektive byene. St. Petersburg, Tsjeljabinsk, Ufa og Izjevsk viste politiet sin brutalitet  folk ble dratt i håret, banket opp og slått mot asfalten. Det ble også benyttet elektrosjokkpistoler. I andre byer, som i Krasnodar, Tomsk og Moskva, var arrestasjoner og vold nærmest fraværende. Politiet var høflige og lot protestaksjonene bli gjennomført. 

– Vi bør få med oss de små positive tegnene, selv om disse mest sannsynlig er relatert til valgåret heller enn en regimeendring liberal retning, sier Hønneland. –Helsingforskomiteen vil kreve og jobbe for at påtalemyndighetene som har gitt ordre om vold mot fredelige protestdeltakere stilles til ansvar. I dag har vi nok en gang sett at Russland er så mye mer enn PutinKampen for Aleksej Navalnyjs overlevelse har blitt til noe større enn én enkel manns kamp for frihet. Ved å stå opp for Navalnyj, kjemper det russiske samfunnet en kamp for alle politiske fanger, og ikke minst en kamp for seg selv, konkluderer Hønneland. 

Kontakt oss

Employee

Inna Sangadzhieva

Avdelingssjef for Europa og Sentral AsiaE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"

Employee

Lene Wetteland

Leder, Documentation and Accountability HubE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 75 53Twitter: @lenewett
Read article "Lene Wetteland"