Lukasjenkos krig mot egen befolkning må stoppes

Den norske Helsingforskomité fordømmer gjennomføringen av presidentvalget i Hviterussland, og mener sanksjonene mot Lukasjenkos regime må styrkes.

RETTELSE: Vi meldte i en tidligere versjon av denne saken at en person hadde omkommet. Dette viser seg å ikke stemme. Vedkommende ble påkjørt og ført til sykehuset men kom seg heldigvis etter skadene.

 

Mens flere hundre tusen misfornøyde borgere tok til gatene over hele Hviterussland for å protestere mot resultatene av gårsdagens presidentvalg, svarte Lukasjenko med overdreven maktbruk. Over tre tusen er arrestert og flere skadet i løpet av natten.

–Vi anerkjenner ikke resultatet av gårsdagens ufrie valg, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. – Menneskerettighetsbruddene er så grove at det internasjonale samfunnet ikke bare umiddelbart må fordømme jukset og volden, men straks innføre hardere sanksjoner mot Lukasjenko og hans regime, sier Engesland.

Ifølge offisielle tall fikk sittende president Lukasjenko over 80 prosent av stemmene også ved dette valget, det sjette i rekken siden han kom til makten i 1994. Den brutale behandlingen av opposisjonskandidater, uavhengige journalister og observatører var heller ikke noe unntak denne gangen. Overgrepene sikret ham nok en gang en formell seier, men de store protestene viser tydelig at legitimiteten nå er så godt som ikke-eksisterende.

Myndighetene brukte både tåregass, sjokkgranater, vannkanoner og gummikuler mot de fredelige demonstrantene. Internett var koblet ut hele valgdagen. Ifølge det hviterussiske innenriksministeriet ble over 3000 demonstranter arrestert, mange på brutalt vis, og en ung mann døde av skadene etter å ha havnet under hjulene til et militært kjøretøy.

–Vi har allerede vunnet, sier likevel Svetlana Tikhonovskaja, opposisjonskandidaten som formelt fikk 10 prosent av stemmene i går.

Hun viser til at hviterussere har tatt til gatene i ukesvis i fredelige demonstrasjoner, de møtte opp i tusentall for å stemme, de stemte på Tikhonovskaja og fortsatte protestene gjennom natten til tross for at myndighetene angrep med sterke midler. Hun lover å fortsette kampen for frie valg i Hviterussland og for å sette fri de mer enn 25 politiske fangene regimet holder.

Foto: svaboda.org / RFE/RL

Til tross for at det ble slått hardt ned på muligheten for valgobservasjon har man bilder av originale stemmeprotokoller og fulle urner som viser at Tikhonovskaja fikk flere stemmer enn Lukasjenko på flere stemmelokaler. På 20 av disse har det lykkes valgkomiteen å sende inn de reelle tallene, og de ble møtt med applaus fra borgere utenfor.

Helsingforskomiteen har fulgt situasjonen i Hviterussland tett i årevis, og samarbeidet med modige aktivister og journalister som tross all motgang har fortsatt sitt arbeid. De trenger nå internasjonal støtte og anerkjennelse mer enn noen gang. – Vi har også sett hvordan Lukasjenko lykkes i å manøvrere seg rundt sanksjoner og internasjonal fordømmelse. Det er ikke lenge siden flere sanksjoner ble lettet mot ham og hans regime.

Det internasjonale samfunnet må presse på for en effektiv etterforsking for å fastslå hvem som har stått bak de ulike overgrepene slik at de får sin rettmessige, proporsjonale straff.


Inna Sangadzhiyeva, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité

Samtidig bør enhver diskusjon om for eksempel norsk næringslivs investeringsmuligheter i landet umiddelbart settes på vent.

– Det skylder vi de modige hviterusserne som trosser et mektig maktapparat for retten til å si sin mening og delta i frie og rettferdige valg, sier Sangadzhiyeva.

Update 12.08.20: Together with more than fifty human rights groups, we have written to the UN’s Special Rapporteurs on freedom of expression, freedom of assembly and association, and human rights in Belarus over disruptions to the internet that took place during the presidential elections on 9 August 2020. Read the full letter detailing the full extent of the disruptions here.

Kontakt oss

Employee

Bjørn Engesland

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 95 75 33 50Twitter: @Bjorn1960
Read article "Bjørn Engesland"

Employee

Inna Sangadzhieva

Seniorrådgiver, Russland og HviterusslandE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"