Tsikhanouskaja: Ukraina trenger at vi står sammen

Tsikhanouskaja besøkte Den norske Helsingforskomité 6. mai og snakket om sammenhengen mellom angrepet på Ukraina og situasjonen i Belarus.

Sviatlana Tsikhanouskaja, presidentkandidat i 2020-valget i Belarus og trolig den virkelige valgvinneren, besøkte Den norske Helsingforskomité 6. mai og møtte representanter for norsk sivilsamfunn og den belarusiske diasporaen.

– 24. februar var et sjokk. Alle endret fokus for å hjelpe ukrainerne, sa Tsikhanouskaja. Hun uttrykte stor støtte til Ukrainas kamp mot de russiske angriperne. – Ukraina trenger at vi står sammen.

Ukraina og Belarus er to ulike land, men det er viktig å se situasjonen deres i sammenheng. Begge landene opplever at det russiske regimet vil styre dem. Forskjellen er at diktatoren Lukasjenko aksepterer at han styrer Belarus på Putins nåde, mens Ukraina angripes militært for å underlegges Putin og Kreml.

Tsikhanouskajas team. Fra venstre: Franak, Sviatlana og Hanna.

Tsikhanouskaja snakket om den vanskelige situasjonen i Belarus, hvor hundrevis av organisasjoner er erklært ulovlige og frie medier er forbudt. Alle er tvunget til å arbeide utenfra, men teknologien gjør kommunikasjon inn landet mulig.

I Belarus sitter tusenvis av opposisjonelle i fengsel, inklusiv hennes egen mann som er dømt til 18 års fengsel. Hun oppfordrer både sivilsamfunnsorganisasjoner og andre land til å fortsette støtten og arbeide for frigivelse av politisk fanger

Tsikhanouskaja understreket hvor viktig det er at vi fortsetter støtten til alle belarusere som arbeider for en alternativ og fri stat. Isolasjonen av regimet og sanksjonene må fortsette, var hennes tydelige budskap til sivilsamfunnsorganisasjonene som deltok på møtet.

I Norge er det nå en diskusjon om å endre det offisielle navnet fra Hviterussland til Belarus, i likhet med hva Danmark og Sverige har gjort. Dette er et viktig signal om at Belarus er et selvstendig land, uavhengig av Russland. Sviatlana Tsikhanouskaja og den belarusiske opposisjonen har et klart ønske om at Norge også offisielt kaller landet Belarus.

Kontakt oss

Employee

Berit Lindeman

GeneralsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 909 33 379Twitter: @LindemanBerit
Read article "Berit Lindeman"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"