Flammer, skudd og tårer- fra Alkhan-Yurt til Bucha

Det er 24 år siden hundrevis av sivile ble drept i Grozny og området rundt. Ingen ble straffet for forbrytelsene, og det ble heller ikke gjennomført noen grundig etterforskning.

 Den andre russisk-tsjetsjenske krigen var nettopp i ferd med å starte, og grusomhetene som ble begått ble overskygget av krigen. Kvinners og mødres gråt over sine bortførte menn, og begravelsene tok aldri slutt.   

Menneskene i Tsjetsjenia levde i en utrygg tilværelse, men håpet om en bedre fremtid var sterkere enn minnene fra fortiden. Urettferdighetene vinteren 1999-2000 ble dokumentert av menneskerettighetsaktivister fra Human Rights Watch og Memorial. Dette gjorde de i flere etapper. Først intervjuet de vitner til kjente drap og publiserte rapporter. Deretter identifiserte de ofrenes slektninger og hjalp de som ønsket det til å appellere til myndighetene. Organisasjonene klaget til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen da det ble klart at den russiske påtalemyndigheten ikke ville anholde eller straffe de kriminelle.  

Les mer (eng.) 

Contact us

Employee

Lene Wetteland

Leder, Documentation and Accountability HubE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 75 53Twitter: @lenewett
Read article "Lene Wetteland"

Employee

Arve Hansen

RådgiverE-post: [email protected]
Read article "Arve Hansen"