Marius Fossum

E-post: [email protected]Telefon: +7-771-506-4955Twitter: @Marius_Fossum

Marius er vår stedlige representant i Sentral-Asia.

«Tross en stadig og stri strøm av nedslående nyheter – som når bekjente havner i fengsel, ytringsfriheten utraderes i et land du er glad i, eller når aktivister tortureres – er dette verdens mest givende jobb.»

Som vår stedlige representant i Sentral-Asia holder Marius hus i Almaty, Kasakhstan, hvor han har ledet Helsingforskomiteens representasjonskontor siden våren 2015. En vanlig arbeidsuke kan bestå av ting som å intervjue familiemedlemmer til torturofre, observere rettssaker mot aktivister, skrive pressemeldinger om grove menneskerettighetsbrudd, koordinere prosjektsamarbeid med lokale partnere, snakke med pressen eller skrive artikler.

En noe mer uvanlig arbeidsuke kan inneholde valgobservasjon, reiser i regionen, møter med myndighetene, og – heldigvis – feiring når for eksempel en fengslet journalist løslates i Usbekistan eller en menneskerettighetsorganisasjon vinner over myndighetene i Kasakhstans Høyesterett.

«At arbeidet faktisk nytter understrekes av gladsakene våre, som når politiske fanger endelig løslates eller når en aktivist unnslipper forfølgelse, tortur og fengsling. Og ingen følelse i verden kommer i nærheten av den du har når du har bidratt til det.»

Marius har vært engasjert i menneskerettighetsspørsmål siden studentdagene da han ble medlem i Raftostiftelsens studentgruppe. Før han kom til oss studerte han russisk ved Universitetet i Bergen. Han har også arbeidet i Aserbajdsjan og Tadsjikistan.

Last ned høyoppløselig bilde

Relatert til Marius

Kommentar

Flimmer av lys i tussmørket: Politiske fanger i Sentral-Asia

Read article "Flimmer av lys i tussmørket: Politiske fanger i Sentral-Asia"

Land

Kasakhstan

I Sentral-Asias største land glir moderne skyskrapere sammen med sovjetiske monumenter og nomadiske tradisjoner.

Read article "Kasakhstan"

Land

Kirgisistan

Ved foten av fjellkjeden Tian Shan pågår tautrekningen om hvilken retning Kirgisistan skal ta. Etter to revolusjoner er svaret fortsatt ikke åpenbart.

Read article "Kirgisistan"

Land

Tadsjikistan

Nord for Afghanistan og vest for Kina finner du fjellandet Tadsjikistan – fattigst av alle tidligere sovjetrepublikker, men kanskje også vakrest!

Read article "Tadsjikistan"

Land

Turkmenistan

Når Turkmenistan en sjelden gang er i nyhetene er det gjerne i forbindelse med noe latterlig landets president har gjort. For turkmenerne selv er situasjonen alt annet enn komisk.

Read article "Turkmenistan"

Land

Usbekistan

I hjertet av Sentral-Asia har Usbekistan, gjennom århundrer, utviklet sin unike kultur - merkelig nok vidt forskjellig fra nabolandenes nomadiske tradisjoner.

Read article "Usbekistan"