Slik er det å være praktikant i Den norske Helsingforskomité

Den norske Helsingforskomité tar i mot studenter som praktikanter, både fra norske utdanningsinstitusjoner og gjennom internasjonale avtaler. 

Fra høsten 2021, rekrutteres praktikanter kun gjennom avtaler med universiteter og høgskoler. Institusjoner kan kontakte oss hvis de ønsker å undersøke mulighetene for en slik avtale. Kontaktperson er assisterende generalsekretær Gunnar M. Ekeløve-Slydal: [email protected]

Som praktikant i Helsingforskomiteen vil du kunne arbeide med menneskerettigheter, kommunikasjon og påvirkning i en av Norges mest spennende menneskerettighetsorganisasjoner. Du vil få god innsikt i arbeidslivet og viktig erfaring for fremtiden.

– Jeg fikk muligheten til å arbeide med kommunikasjon i praksis. Det har vært veldig lærerikt, og er noe helt annet enn å lese i bøker, sier Kamilla Karlsholmen Hauge.

Hun var praktikant hos Helsingforskomiteen mens hun skrev bachelor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikantoppholdet førte til at hun i ettertid fikk både sommerjobb og deltidsjobb hos Den norske Helsingforskomité.

Jeg fikk muligheten til å arbeide med kommunikasjon i praksis. Det har vært veldig lærerikt, og er noe helt annet enn å lese i bøker


Kamilla Karlsholmen Hauge

 

– Det har hjulpet meg veldig å ha relevant erfaring på CV’en, og jeg tror også det kan hjelpe meg i å få en relevant jobb etter studiene, sier hun.

Bidra til menneskerettigheter

Med ansatte som representerer 11 forskjellige nasjonaliteter og prosjekter som spenner over hele verden har Karlsholmen Hauge vært en del av et internasjonalt miljø som arbeider for menneskerettigheter.

– Det er veldig givende å arbeide for menneskerettigheter, og jeg har lært utrolig mye om grunnleggende rettigheter, samfunn, politikk og internasjonale forhold. Jeg har rett og slett blitt mer opplyst, fortsetter Hauge.

Kamilla Karlsholmen Hauge var praktikant hos Helsingforskomiteen våren 2018 gjennom et praksisfag ved Universitetet i Oslo.

Å være med å bidra med noe som er viktig på verdensbasis var noe av motivasjonen for hvorfor hun valgte en praksisplass hos Helsingforskomiteen.

– Det ikke er den type praktikantstilling hvor arbeidsoppgavene først og fremst er å sette på kaffe, som man ofte blir advart om, sier Karlsholmen Hauge og fortsetter:

– Jeg opplevde å få tillit og ansvar, noe jeg tror man er avhengig av å for å gjøre en god jobb. Man får prøve ut veldig mye forskjellige arbeidsoppgaver, og jobbe variert, noe det er vanskeligere å få muligheten til i større organisasjoner. Det er også veldig motiverende å se at arbeidet gir resultater, avslutter Karlsholmen Hauge.

Under praktikantoppholdet skrev hun nettsaker, deltok på møter på Stortinget og var med på å utforme en kampanje mot fotball-VM i Russland.

Helsingforskomiteen har også hatt pratikanter fra OsloMet, som tilbyr praksisfag for studenter ved medier og kommunikasjon.

Praktikant gjennom OSSE-akademiet

Den norske Helsingforskomiteen har også en tradisjon for å ha internasjonale praktikanter. Hvert år tar Helsingforskomiteen i mot en praktikant fra OSSE-akademiet som er basert i Bishkek i Kirgisistan. En av disse er kirgisiske Aselya Sagynbaeva.

– Jeg ønsket å se på menneskerettighetssituasjonen i Sentral-Asia fra utsiden, og forbedre min kunnskap om kjønnsspørsmål fra et vestlig perspektiv, sier Sagynbaeva om hvorfor hun valgte å være praktikant hos Helsingforskomiteen.

Aselya Sagynbaeva var praktikant hos Helsingforskomiteen gjennom OSSE-akademiet høsten 2018.

Hun har vært Helsingforskomiteens praktikant fra OSSE-akademiet høsten 2018 og tar en mastergrad i økonomi. I masteroppgaven forsker hun på kjønnsspørsmål i forbindelse med entreprenørskap i hjemlandet. I Kirgisistan har hun også arbeidet med to EU-prosjekter mot tortur og mishandling.

– Jeg merket ikke hvor fort tiden gikk som praktikant hos Helsingforskomiteen, og det jeg likte best var folkene som arbeidet her. De er briljante profesjonelle i sine felt, og er villige til svare på alle spørsmål og skaper et varmt og komfortabelt arbeidsmiljø, avslutter Sagynbaeva, som var praktikant hos Helsingforskomiteen i to måneder.

Jeg ønsket å se på menneskerettighetssituasjonen i Sentral-Asia fra utsiden, og forbedre min kunnskap om kjønnsspørsmål fra et vestlig perspektiv


Aselya Sagynbaeva 

OSSE-akademiet er et internasjonalt akademi for studenter fra Sentral-Asia med en rekke forelesere fra hele verden. Arbeidsmetoden er basert på kritisk tenkning. Akademiet samarbeider med mange forskjellige land og får besøk fra mange internasjonale delegasjoner. Det er ikke finansiert gjennom OSSE, men gjennom enkelte av medlemslandene og andre land, blant annet Norge.

Praktikantoppholdet med OSSE-akademiet er i samarbeid med Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Helsingforskomiteen tilbyr et faglig relevant miljø for søkerne, og velger de praktikantene som de tror vil få best utbytte av praktikantplassen og som har interesser som overlapper med komiteens prioriteringer og aktiviteter.

Kontakt

Employee

Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Assisterende generalsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 95 21 03 07Twitter: @GunnarEkelveSly
Read article "Gunnar M. Ekeløve-Slydal"