Dette må du vite om Russland før fotball-VM

Helsingforskomiteen og seks andre organisasjoner lanserer håndbok for journalister som skal dekke fotball-VM i Russland.

Om en måned sparkes fotball-VM i gang i Russland. For President Putin er dette en mulighet til å vise Russland som en moderne og respektert stat, og å lage en folkefest som kan få russernes tanker bort fra interne problemer.

Men dessverre er det ikke så gildt – bak nybygde stadion finner man både korrupsjon, forurensning, vilkårlige arrestasjoner, tvangsarbeid, trusler og mye annet som lokale journalister og aktivister har prøvd å trekke oppmerksomhet til. På grunn av ulike restriksjoner og trusler lykkes de ikke alltid.

– Når det kommer internasjonale journalister som har frihet og mulighet til å skrive om det de vil uten å være redde for jobben sin, eller sin fysiske helse, så har de også et ansvar for å gjøre nettopp det, sier generalsekretær i Den norske Helsingforskomité Bjørn Engesland.

Sammen med Amnesty International Norge, FRI, Skeiv Verden, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Human Rights House Foundation, lanserer Den norske Helsingforskomite nå en håndbok til hjelp for journalister som skal dekke fotball-VM i Russland om en måned. Arbeidet med håndboken er støttet av Fritt Ord.

– Gjennom håndboka håper vi at vi kan gjøre det litt lettere for journalister å oppspore informasjon om forhold som russiske myndigheter prøver å skjule, avslutter seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité, Lene Wetteland.

Les håndboken her.

For spørsmål om håndboken eller ønske om intervju kontakt: Kommunikasjonsrådgiver i Helsingforskomiteen, Hilde Sandvær på [email protected].

Håndboken skal gjøre det lettere for journalister å spore opp informasjon om Russland.