Løslat russisk valgekspert

Roman Udot, valgekspert og styremedlem i Russlands største valgobservasjonsnettverk, GOLOS, har blitt arrestert.

Roman Udot, russisk valgobservatør og menneskerettighetsforkjemper, ble arrestert av russisk politi i Moskva 20. mai. Arrestasjonen og siktelsen relateres til en hendelse etter en provokasjon fra den statskontrollerte TV-kanalen NTV, mot Udot og flere andre GOLOS-eksperter i forkant av det omdiskuterte 2018-valget i Russland.

– Vi mistenker at det er Udots arbeid med menneskerettigheter og avsløringer av valgfusk som er bakgrunnen for den nylige arrestasjonen, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité

Konflikt for ett år siden

Ifølge GOLOS er årsaken til arrestasjonen at en journalist fra den statlige TV-kanalen NTV, har anklaget Udot for drapstrusler. Anklagen kan muligens dateres tilbake til en konflikt mellom de to som oppstod i mars 2018. Journalisten filmet Udot på flyplassen i Sheremetyevo uten tillatelse, og han hadde tatt mobiltelefonen hennes og gitt den til politiet.

Journalisten rapporterte dette som «tyveri» til politiet, som deretter anholdt Udot med mistanke om at han hadde stjålet mobiltelefonen. Han ble etterhvert løslatt, men det ble åpnet en kriminalsak om «drapstrusler» mot han.

Ifølge hans advokat blir Udot nå holdt arrestert uten rettslig grunnlag.

– For at politiet skal kunne arrestere noen må de ha klare bevis på at han har brutt loven eller planlegger å gjøre det. Derfor burde politiet løslate han, sier Engesland.

Dokumentert valgfusk

Udot, som er styremedlem i GOLOS, har dokumentert valgfusk ved flere valg i Russland, og skrevet mange rapporter om problemer relatert til valg for internasjonale organisasjoner som OSSE. Han er en respektert ekspert på valgrelaterte problemer og har aldri vært involvert i voldelige situasjoner tidligere.

Arrestasjonen kommer etter en lang periode med press mot Udot og hans familie. Mange journalistene har fulgt etter Udot, trakassert han og forstyrret hans privatliv. Grunnet disse aggressive omstendighetene har han måttet forlate Russland på ubestemt tid.

– Udot har på en fredelig måte arbeidet for å forsterke institusjoner som er avgjørende for Russlands demokratiske utvikling. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å protestere mot hans frihetberøvelse, sier Engesland.

Roman Udot (midten) på besøk i Norge, her sammen med Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité (venstre).

Prisbelønnet

I 2012 ga Den norske Helsingforskomité Andrej Sakharov-prisen til GOLOS for deres grundige arbeid med å overvåke valg, promotere sivile og politiske rettigheter og for å demokratisk mobilisere tusener av russere.

GOLOS var den første russiske menneskerettighetsorganisasjonen som ble merket som en «utenlandsk agent» av russiske myndigheter, og i løpet av de siste årene har statlige TV-kanaler spredd falske nyheter og rykter om organisasjonen.

Kontakt

Employee

Bjørn Engesland

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 95 75 33 50Twitter: @Bjorn1960
Read article "Bjørn Engesland"

Employee

Inna Sangadzhieva

Seniorrådgiver, Russland og HviterusslandE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"