Dømt til 7 års fengsel for å fortelle sannheten

Aleksandra Skotsjilenko er dømt til 7 års fengsel for å spre "falsk informasjon" om den russiske hæren. Hun byttet ut prislappene i et supermarked med fem små lapper med informasjon om Russlands krig i Ukraina. Helsingforskomiteen krever at hun løslates.

Den 33 år gamle russiske kunstneren Aleksandra (Sasja) Skotsjilenko fra St. Petersburg protesterte mot Russlands fullskala invasjon av Ukraina noen uker etter at invasjonen startet i 2022. Hun plassert ut små lapper med informasjon om krigen. Ett av budskapet var at «den russiske hæren bombet en kunstskole i Mariupol. Rundt 400 mennesker hadde gjemt seg der.» Ett annet budskap var: «Min oldefar kjempet ikke i 2. verdenskrig i 4 år for at Russland skulle bli en fascist-stat og angripe Ukraina.»

Skotsjilenko innrømmet i retten at hun hadde skrevet og lagt ut papirlappene med budskap om krigen. I sin avsluttende tale i rettssaken, startet hun med å påpeke hvor bisarr rettsaken føltes og at den kunne vært en aprilsnarr, siden saken startet 1. april:

– Bare tenk på det: informasjonen jeg formidlet var åpenbart falsk for mine etterforskere, i motsetning til hva den var for meg. Likevel spredte de den til sin etterforskningsavdeling, så vel til påtalemyndigheten og rettsvesenet. De fornærmet militære vitner med denne informasjonen og skapte en sak som opprørte offentligheten. Takket være mine etterforskere og påtalemyndigheter nådde informasjonen jeg formidlet tusenvis av mennesker i Russland og rundt om i verden. Hvis jeg ikke hadde blitt arrestert, ville kun en bestemor, en kassedame og en sikkerhetsvakt i Perekrestok-butikken ha funnet ut denne informasjonen. (…) Hvis disse fem papirlappene er så forferdelige, hvorfor ble denne rettssaken i det hele tatt startet.

– Rettssaken min er mye publisert i Russland og rundt om i verden, titusener, eller til og med hundretusener av mennesker følger den. Det skrives bøker om rettssaken min, og det lages dokumentarer. Så uansett hvilken dom du gir, vil du gå inn i historien. Kanskje vil du gå inn i historien som den som fengslet meg, kanskje som den som frikjente meg, kanskje som den som tok en nøytral avgjørelse og ga meg en bot, betinget dom eller at jeg hadde sonet ferdig. Alle ser og vet at du ikke dømmer en terrorist. Du dømmer ikke en ekstremist. Du dømmer ikke engang politisk aktivist. Du dømmer en pasifist.

– Krig kommer på initiativ fra krigere, men fred kommer takket være pasifister. Og når du fengsler pasifister, utsetter du den etterlengtede fredsdagen.

Lese hele hennes avsluttende tale i retten her (Mediazona)

Aktor hadde lagt ned påstand om 8 års fengsel. Skotsjilenko nådde ikke gjennom til dommeren som dømte henne til 7 år i en straffekoloni.

Helsingforskomiteen er bekymret for hennes helsetilstand. Ifølge hennes søster har hun cøliaki og en hjertefeil som gjør at hjertet slutter å slå i 2-3 sekunder. Hun kan risikere å dø i fengsel hvis hun ikke får tilstrekkelig helsehjelp.

Vi krever at Aleksandra Skotsjilenko løslates umiddelbart.

Illustrasjon: Aleksandra Skotsjilenko

 

Mandag er Helsingforskomiteen med og arrangerer en konsert med den russiske popartisten Monetochka. Her vil det også være en utstilling hvor du kan se noen av bildene til Aleksandra Skotsjilenko.

Kontakt oss

Employee

Inna Sangadzhieva

Avdelingssjef for Europa og Sentral AsiaE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"