Hviterussland: Lukashenko på vei ut, men når og hvordan?

Hundretusener i gatene, folkestreiker og store protester i Hviterussland understreker det åpenbare: Hviterussere vil ha slutt på 26 års styre med Alexander Lukashenko.

Se opptak av live-streamen i bunnen av denne artikkelen.

Hendelsene har utspilt seg i et tempo ingen ville ha forventet. Vil det hviterussiske folks krav om fratreden av den siste diktatoren i Europa bli til den vanlige kampen mellom Russland og «Vestens» interesser, eller kan vi se en fredelig maktovergang, basert på det hviterussiske folks vilje og interesser? Vil Hviterussland eller Russland igjen bruke hard makt for å hevde seg?

Hva kan vestlige myndigheter gjøre for å bistå en fredelig maktovergang? Og hvordan kan sårene til fredelige demonstranter som har vært ofre av vold og tortur leges?

Den norske Helsingforskomité og Tankesmien Agenda har invitert fremragende sivilsamfunnseksperter direkte fra feltet, til å dele deres analyser om hvordan utviklingen kan gå i Hviterussland.

I panelet:

  • Natallia Satsunkevich, Human Rights Center Viasna, Hviterussland
  • Kirill Koroteev, Agora International Human Rights Group, Russland
  • Vytis Jurkonis, Freedom House, Litauen
  • Berit Lindeman, Den norske Helsingforskomité, Norge

Samtalen vil finne sted på Zoom, og vil bli streamet på Helsinforskomiteen og Tankesmien Agendas Facebook-kontoer. Samtalen vil bli moderert av Sigrun Aasland, nestleder i Tankesmien Agenda.

Belarus: Lukashenko is on his way out, but how and when?

Belarusians want the end to the rule of Alexander Lukashenko. But will their demands be met, og will it turn into the usual battle between Russia’s and Western interests?

Posted by Norwegian Helsinki Committee on Wednesday, 26 August 2020

Kontakt

Employee

Inna Sangadzhieva

Avdelingssjef for Europa og Sentral AsiaE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"