Tadsjikistan: Gjenforen ti år gammel jente med moren sin

Tadsjikiske myndigheter hindrer aktivisters slektninger i å forlate landet.

Tidlig den fjerde august entret tadsjikisk sikkerhetstjeneste flyet hvor Shabnam Khudoydodovas datter, Fatima Davlyatova, befant seg sammen med sin bestemor Gulidzhamilamo Khudoydodova og sin onkel Komron Khudoydodov. De tre ble fjernet fra flyet rett før avgang, og turen til Europa for å gjenforenes med Shabnam ble avlyst. Familien ble i stedet avhørt i flere timer, og ble deretter tvunget til å signere dokumenter som bekreftet at de var på en liste over ettersøkte. Dette måtte også ti år gamle Fatima gjøre.

Tadsjikiske myndigheter må umiddelbart oppheve det politisk motiverte reiseforbudet til Shabnam Khudoydodovas familie. I tillegg må motviljen mot slektninger til regimekritikere som lever utenlands opphøre, sier Helsingforskomiteen i dag – sammen med seks andre menneskerettighetsorganisasjoner.

Organisajonene er Amnesty International, the Association of Central Asian Migrants, Freedom Now, Global Advocates Foundation, Human Rights Watch, the Human Rights Vision Foundation og Den norske Helsingforskomitè.

Engesland: Skammelig behandling

– Tadsjikistans behandling av denne unge jenta og hennes familie, på grunn av morens fredelige politiske aktivisme, er like skammelig som den er utilgivelig, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomitè.

– Tadsjikiske myndigheter bør umiddelbart stoppe disse hevnaksjonene.

Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen.

Voldelige angrep

Reiseforbudet er bare den siste hendelsen i en lang serie hevnaksjoner mot Khudoydodovas familie. Familien har også blitt utsatt for voldelige angrep.

Khudoydodova er tidligere medlem av den fredelige politiske bevegelsen Group 24. I 2015/2016 satt hun fengslet i ni måneder i Hviterussland etter å ha vært ettersøkt av Tadsjikistan – også gjennom Interpol. Etter press fra menneskerettighetsorganisasjoner og ulike land ble hun løslatt i februar 2015. Khudoydodova avsluttet sitt politiske opposisjonsarbeid og begynte som menneskrettighetsaktivist i Polen hvor hun arbeider for tadsjikiske asylsøkeres rettigheter.

Khudoydodova deltok i september 2016 på Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSE) årlige Dimension Implementation Meeting – en mellomstatlig menneskerettighetskonferanse i Warszawa. 20. september – dagen etter at Khudoydodova talte på konferansen – lot tadsjikiske myndigheter en sint «mob» angripe datteren hennes Fatima Davlyatova på skolen. Deretter var det resten av familien i Kulob som sto for tur.

– Ondskapen tadsjikiske myndigheter har vist mot denne ti år gamle jenta og familien hennes, på grunn av morens regimekritikk er sjokkerende, sier Hugh Williamson, leder for avdelingen for Europa og Sentral-Asia hos Human Rights Watch.

– De bør kunne forlate Tadsjikistan umiddlebart uten frykt for straff.

29. desember 2016 troppet tadsjiksik sikkerhetstjeneste opp på døren til Khudoydodovas familiehus og konfiskerte Fatimas pass og fødselssertifikat, i tillegg til passet til bestemoren og andre slektninger som befant seg i huset. Myndighetene har truet med tiltaler og plassering av Fatima på barnehjem dersom de forsøker å forlate landet. Passene, og andre personlige dokumenter, ble imidlertid returnert til familien et år senere.

Tadsjikiske myndigheter har regelmessig anholdt, truet og utstedt reiseforbud til familiemedlemmer av opposisjonsaktivister som bor utenlands som hevn for deres arbeid for fundamentale rettigheter – dette inkluderer også koner og unge barn. Tadsjikiske sikkerhetsmydigheter og andre lokale tjenestemenn har også offentlig hengt ut familiemedlemmer, og truet med å konfiskere verdipapirene til slektninger av eksil-aktivister. Ved et tilfelle har en datteren til en aktivist blitt truet med voldtekt.

Etter internasjonalt press lot tadsjiiske myndigheter 1. august et fire år gammelt barnebarn av en eksil-opposisjonsleder reise utenlands for medisinsk behandling.

Dårlige tider for ytringsfrihet

Hundrevis av politiske aktivister, inkludert flere menneskerettighetsadvokater og -journalister, som Khayrullo Mirsaidov, har blitt fengslet i Tadsjikistan etter at myndighetene økte presset på ytringsfriheten. USA, EU og andre internasjonale enheter bør utvetydig oppfordre tadsjikiske myndigheter til å oppheve det politisk motiverte reiseforbudet på Khudoydodovas slektninger og slutte med hevnaksjoner, sier de syv organisasjonene.

– Å peke seg ut opposisjonsaktivisters familie er et nytt lavmål for tadsjikiske mundigheter, og er en spesielt avskyelig strategi, sier Maran Turner, executive director hos Freedom Now.

– Tadsjikistans internasjonale partnere må si klart og tydelig i fra om at tadsjikiske myndigheter må sette en stopper for denne type mishandling.

Les mer om Tadsjikistan