Hviterussiske menneskerettighetsforsvarere: – Vi trenger internasjonal solidaritet

Hviterussiske aktivister trenger all støtte de kan få fra europeiske regjeringer når situasjonen i landet nå tilspisses.

Det er stor spenning i Hviterussland og resten av Europa etter at hundretusener har tatt til gatene for å kreve slutt på 26 års styre med Alexander Lukasjenko.    

Den norske Helsingforskomité får hele tiden rapporter fra våre kollegaer og venner i Hviterussland som forteller om utstrakt bruk av politivold mot fredelige demonstranter, målrettede og ubegrunnede arrestasjoner, samt bruk av tortur mot arresterte. Minst fire aktivister har mistet livet og det er flere enn ti man ikke kan gjøre rede for etter de har blitt brakt i varetekt.

Leonid Svetik, menneskerettighetsaktivist fra Vitebsk i Hviterussland. Foto: Privat

Leonid Svetik er menneskerettighetsaktivist i Vitebsk-regionen i Hviterussland og forteller at situasjonen der er svært anspent og omfanget av menneskerettighetsbrudd stort. 

Omfanget av grove menneskerettighetsbrudd begått av påtalemyndigheter under arrestasjonene og på politistasjonene er stor. Det pågår fortsatt målrettet arrestasjoner av aktivister og forfølgelse av protestledere i stort omfang, sier Svetik og fortsetter:  – Først og fremst er det viktig for oss at resten av verden følger med og at media internasjonalt fokuserer på det som skjer i Hviterussland. Videre ber vi regjeringer over hele Europa om å insistere på at volden og torturen i Hviterussland stanses umiddelbart. For oss hviterussere er det viktig at Europa nå tar et sterkt standpunkt om at det må startes intern dialog hvor man finner en vei ut av denne politiske krisen.   

Den norske Helsingforskomité har tidligere sendt brev til statsminister Erna Solberg hvor vi ber Regjeringen om å vurdere om Norge kan stille seg til disposisjon for en rolle som forhandler med Lukasjenko, for at krisen kan løses på en fredelig måte.  

Les hele brevet til statsministeren her 

Menneskerettighetsaktivisten Tatiana Reviako fra Minsk legger også vekt på viktigheten med støtte fra Norge og det internasjonale samfunnet. Hviterusserne trenger politisk støtte internasjonalt nå. Vi trenger spesielt støtte til sivilsamfunnet som går foran, og støtte til ofrene for myndighetenes overgrep. Vi trenger også solidaritet med det hviterussiske folket som er i ferd med å lage historie om et nytt demokratisk Hviterussland, sier Reviako til Helsingforskomiteen.  

Samtidig som hun har stor medfølelse for ofrene for politivold og myndighetenes overgrep gir situasjonen henne optimisme og håp for endring i landet. 

Mitt største ønske for Hviterussland akkurat nå er å få stopp på all volden og dermed unngå flere ofre. At vi kommer oss gjennom alle utfordringene vi har, samt å fullføre de endringene vi nå har startet på.

Tatiana Reviako, menneskerettighetsaktivist fra Minsk

Les også om hvordan du kan støtte Hviterussland her. 

Kontakt oss

Employee

Inna Sangadzhieva

Seniorrådgiver, Russland og HviterusslandE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"

Employee

Emil André Erstad

Kommunikasjonssjef E-post: [email protected]Telefon: +47 92 29 45 94Twitter: @emiers
Read article "Emil André Erstad"