Slik kan DU hjelpe Navalnyj og Russlands kamp for frihet

Vondt har gått til mye verre i Russland bare de siste ukene, og regimet viser tydeligere diktatoriske trekk. Navalnyjs raskt forverrede situasjon har gitt ansikt til flere problemer, og inspirerer samtidig til handling.

Russiske borgere står nå opp for umiddelbar løslatelse og uavhengig legehjelp til Aleksej Navalnyj, men først og fremst for hans og deres egen frihet. Og det nytter! Allerede dagen etter demonstrasjonene meldte Navalnyjs stab at Navalnyj hadde fått gjennomgått grundige medisinske undersøkelser ved et sivilt sykehus, og med tiltro til resultatene kunne han avslutte sultestreiken. De meldte også at de hadde fått tilgang til noen av dokumentene som tidligere var hemmeligstemplet så de kunne forberede seg til rettssaken om ekstremisme 29.april. Rettssaken er imidlertid utsatt til 17.mai mens aktivitetene på kontorer og nett er suspendert og advokaten Ivan Pavlov er arrestert, så kampen er langt fra over.

Sett deg inn i Navalny og hans sak her.

Du kan også bidra! Her er fem ting du også kan gjøre for å støtte kampen deres fra sofakroken:  

 Følg uavhengige media og organisasjoner

Uavhengige journalister får stadig vanskeligere formelle arbeidsvilkår og blir utsatt for arrestasjoner og vold mens de utfører oppdrag. Samtidig har jobben deres aldri vært viktigere og mer verdsatt av befolkningen. Støtt dem du også ved å følge på sosiale media og telegram! Ved å følge dem får du oppdatert informasjon rett fra felt samtidig som du gir dem høyt verdsatt internasjonal oppmerksomhet. Eksempel på slike frie outlets som er tilgjengelige på engelsk er – MeduzaCurrentTime TVRadio Free Europe og andre. 

 Dersom du forstår russisk, anbefaler vi også å følge med den uavhengigTV Rain/Dozhdog Echo of MoscowMange journalister, politikere, aktivister og advokater er flittige brukere av twitter, instagram og telegramkanaler og gjør dette til de mest oppdaterte kildene for informasjon. Navalnyjs Team har for eksempel også egne kanaler på telegram og kontoer på twitter.   

Vi i Den norske Helsingforskomité jobber også tett med lokale og internasjonale aktører så følg med på våre kontoer på sosiale media, vår nettside og nyhetsbrev.

 Del korrekt informasjon om det som skjer!

Informasjonsbildet om Russland er sterkt preget av falske nyheter, effektivt russisk påvirkningsarbeid, mangelfull kunnskap og stemmer som roper høyt og provoserende for å skifte tema for diskusjonen. Men det er ikke lenger vanskelig å få reell informasjon om hva som skjer i Russland. Vær kritisk, og ta deg tid til å sjekke informasjon man stusser over med kildene som finnes før man deler videre. Dersom bekjente deler åpenbare konspirasjonsteorier – ta det opp med dem. Mange aktivister og journalister tar store sjanser for å få ut viktig informasjon, og man bør heller vie sin oppmerksomhet til dem enn til nettroll i norske eller russiske kjellere.  

 Legg press på norske og internasjonale politikere (om å opprettholde sanksjoner 

Vi i Den norske Helsingforskomité har i flere år argumentert for at Norge burde ta en ledende rolle i å innføre målrettede, personlige sanksjoner mot dem som er ansvarlige for grov korrupsjon og menneskerettighetsbrudd. Nylig innførte Norge en god lov i denne retning, men vi kan ennå gjøre mer. Det er også viktig å understreke at ansvaret for å oppheve sanksjonene ligger på de russiske myndighetene. Det er de som bryter folkeretten og sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, og det er denne praksisen som må endres før sanksjonene oppheves. Du kan bidra ved å legge ytterligere press gjennom sosiale media, kontakte politikere direkte, og delta i aksjoner arrangert av oss eller andre.  er det #СвободуНавальному , #freeNavalny som trender, for eksempel.   

 Send et brev til politiske fanger! 

I tillegg til Aleksej Navalnyj er det minst 350 politiske fanger i Russland, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen MemorialSkrive gjerne et brev både til kjente og mindre kjente politiske fanger – alle vil sette stor pris på et brev fra Norge. På Memorials side kan man finne adresser og fremgangsmåtehttps://memohrc.org/ru/content/programma-podderzhka-politzaklyuchyonnyh-i-drugih-zhertv-politicheskih-repressiy  

Som Memorial, forholder Den norske Helsingforskomite seg til definisjonen av en politisk fange slik den ble fastslått av Europarådets Parlamentarikerforsamling 3.oktober 2012  

Støtt oss – bli Alliert!   

Vi i Helsingforskomiteen har arbeidet for å løslate politiske fanger i 40 år, og akter ikke å gi oss. Alexej Navalnyj er en av disse, men det finnes mange som ham rundt om i verden. Vi overvåker menneskerettighetssituasjonen, informerer og analyserer. Vi krever at menneskerettigheter respekteres ikke bare ved å referere til russiske, men også norske myndigheter.  

Ved å bli Alliert, støtter du Den norske Helsingforskomité med en månedlig gåve, slik at vi kan fortsette å gjøre verdens viktigste arbeid* – å kjempe for demokrati og menneskerettigheter.

Bli Alliert her.

*vår ydmyke mening 

Kontakt oss

Employee

Lene Wetteland

Leder, Documentation and Accountability HubE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 75 53Twitter: @lenewett
Read article "Lene Wetteland"