Lansering: 12 kvinner på barrikadene

Den norske Helsingforskomité lanserer kampanje for kvinners rettigheter i Europa.

Mandag 7. oktober lanserer Den norske Helsingforskomité kampanjen #12 kvinner på barrikadene som er utviklet i samarbeid med illustratør Jenny Jordahl. Vi presenterer 12 portretter av kvinner som står på barrikadene for andre kvinner, for å sette fokus på dstørste menneskerettighetsutfordringene for kvinner i Europa i dag – og hva som må gjøres for å overvinne dem. 

– Ser konsekvensene 

– Vi ser konsekvensene av brudd på kvinners menneskerettigheter gjennom det arbeidet vi gjør hver dag. Målet med kampanjen er å skape debatt om hvordan en europeisk menneskerettighetspolitikk skal kunne møte dette mangfoldet av utfordringer, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité 

Blant navnene i kampanjen finner vi blant annet:

Menneskerettighetsadvokat Malika Abubakarova som arbeider for at kvinner som har blitt utsatt for vold skal få beskyttelse og en rettferdig rettsprosess i konservative Nord-Kaukasus.   

Den prisbelønte journalisten Khadija Ismayilova som har avslørt grov korrupsjon hele veien opp til presidenten i Aserbajdsjan. 

Og lhbt-aktivisten Hande Kader som ble drept for å ha kjempet for lhbt-personers rettigheter i Tyrkia, Europas farligste land for transpersoner. 

Blant Europas modigste 

– Personene vi fremmer i kampanjen er blant Europas modigste menneskerettighetsaktivister. De har opplevd trusler, sjikane og forfølgelse, men de har også vunnet viktige seire i sakene de arbeider for. Det er personer vi må lytte til, dersom vi skal skape en slagkraftig menneskerettighetspolitikk i Europa, sier Engesland 

I samarbeid med illustratør Jenny Jordahl har vi utarbeidet en kampanjekalender, som portretterer de 12 kvinnene.

– Jeg er veldig glad for å ha fått være med på dette, men det har også vært utfordrende. Dette er jo kvinner som risikerer enormt mye i kampen for likestilling og rettferdighet. Noen av historiene er så sjokkerende og skremmende at det vrir seg i magen. Det er vanskelig å formidle, både med ord og igjennom illustrasjon, hvor mye jeg beundrer dem, sier Jenny Jordahl.

Hun var selv på reise til Russland nylig, i forbindelse med boka «Kvinner i kamp» – om den organiserte kvinnebevegelsen.

– Jeg opplevde at mitt arbeid som illustratør er ekstremt kontroversielt der – i flere tilfeller også ulovlig. Jeg er ufattelig takknemlig for de rettighetene vi har i Norge. Vi må ikke ta dem for gitt, understreker hun.

Målet med kampanjen er å skape debatt om hvordan en europeisk menneskerettighetspolitikk skal kunne møte dette mangfoldet av utfordringer


Bjørn Engesland, generalsekretær

Ved å kjøpe kalenderen bidrar du til Helsingforskomiteens Krisefond, hvor midlene vi samler inn i kampanjeperioden uavkortet vil gå til vårt arbeid for kvinnelige menneskerettighetsforkjempere. Lyst til å kjøpe kalenderen? Du kan kjøpe kalenderen via Vipps nr 20935og send oss en mail med din adresse til [email protected]. Du kan hente kalenderne hos oss eller så kan vi sende deg kalenderne mot betaling av porto.

Kalenderen selges også på vårt arrangement «Hva gjør partiene for kvinner i Europa» 29. november på Youngs, og på Prindsen Julemarked 7.-8. desember.

Bli kjent med 12 fantastiske menneskerettighetsforkjempere, og det viktige arbeidet deres gjennom vår kampanjeside: www.nhc.no/12kvinnerpabarrikadene  

Takk til Fritt Ord som har støttet kampanjen.