Vold mot Olena Shevchenko må etterforskes

Den norske Helsingforskomité fordømmer på det sterkeste et angrep på Olena Shevchenko, leder av vår ukrainske partnerorganisasjon “Insight”, i sentrum av Kiev fredag ettermiddag.

Olena ble angrepet av to personer som kom med homofobiske tilrop og slo henne ned før de løp fra stedet. Hun pådro seg sårskader under angrepet.

– Vi oppfordrer ukrainsk politi til å etterforske dette angrepet som hatkriminalitet, og sikre at angriperne blir tiltalt i samsvar med dette, sier Bjørn Engesland, Generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

– Vi ber også om at ukrainske myndigheter fordømmer angrepet, og gir klart uttrykk for at slike angrep vil bli straffeforfulgt.

Truet i lang tid

Olena har mottatt trusler fra hatgrupper i lang tid, på grunn av sin innsats for å bedre lhbtiq-personers rettigheter i Ukraina, og for sin kvinnerettighetsaktivisme.

Hun er en av 12 menneskerettighetsforkjempere som  er profilert i De norske Helsingforskomiteens kampanje «12 kvinner på barrikadene».

Under et besøk i Oslo i oktober, i anledning Helsingforskomiteens årlige Anna Politkovskaja-seminar, fortalte hun om de kontinuerlige truslene hun mottar både online og offline. Arrangementer til støtte for lhbtiq-miljøet i Ukraina, så vel som kvinnersrettighetsmarkeringer, har blitt et mål for høyreekstreme grupper i Ukraina.

 

Olena sammen med skribent Nora Mehsen og Fett-redaktør Hanne Skogvang under panelsamtale på Ingensteds, om kvinnelige MR-forkjempers utfordringer, 10 oktober i år. Foto: Olena Shevchenko

Fryktkultur

I 2018 ble Olena anholdt under en 8. marsmarkering. Bakgrunnen for tiltalen var at en høyreekstrem gruppe klaget til politiet over ett av bannerne under markeringen.

Under rettssaken som fulgte møtte de høyreradikale mannsterkt opp i retten, slik at første høring måtte avlyses av sikkerhetshensyn. Olena måtte selv tilkalle et privat sikkerhetsfirma for å komme seg i sikkerhet. Tiltalen mot henne ble senere frafalt.

– Ukraina må ta på alvor at slike angrep kan føre til en fryktkultur hvor det blir vanskeligere å være menneskerettighetsforkjemper og farligere å være åpent skeiv, sier Engesland.

For mer informasjon:

Employee

Mina Wikshåland Skouen

Senior Adviser, LGBTIE-post: [email protected]Telefon: +47 90 82 50 76
Read article "Mina Wikshåland Skouen"

Employee

Bjørn Engesland

Secretary GeneralE-post: [email protected]Telefon: +47 95 75 33 50Twitter: @Bjorn1960
Read article "Bjørn Engesland"

Employee

Emil André Erstad

Head of CommunicationsE-post: [email protected]Telefon: +47 92 29 45 94Twitter: @emiers
Read article "Emil André Erstad"

Bakgrunn

News

Charges dropped against Olena

Read article "Charges dropped against Olena"

News

Prosecuting activist after peaceful assembly

Read article "Prosecuting activist after peaceful assembly"