Vil styrke likestilling og trosfrihet

Hvordan kan kvinners rettigheter og religions- og trosfrihet styrke hverandre? Dette skal 11 kvinnelige parlamentarikere finne svaret på.

Selina Dogan er en av de 11 kvinnelige parlamentarikere fra The International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief (IPPFoRB). De er samlet i New York de neste dagene for å diskutere og finne løsninger til hvordan kvinners rettigheter og religions- og trosfrihet kan styrke hverandre.

– Jeg føler meg styrket bare av å være her, sier Dogan.

Parlamentarikere har hatt et program parallelt med FNs høynivåuke, for å diskutere nettopp sammenhengen mellom likestilling og religions- og trosfrihet.

Stort potensiale

– Religion kan for noen bli sett på som en barriere for likestilling. Andre ser på likestilling som Vestens måte å tvinge deres verdier på religiøse samfunn. Kvinners rettigheter og religionsfrihet har imidlertid et stort potensiale for å styrke hverandre, sier Ed Brown, seniorrådgiver ved NHC og koordinator for IPPFoRB.

Religion- og trosfrihet har blitt et viktig tema under FNs høynivåuke. Blant annet på årets Trygve Lie Symposium, hvor også parlamentarikerne deltok.

Global bevegelse

De kvinnelige parlamentarikerne er en del av det større IPPFoRB-nettverket, først etablert i 2014, med over 100 parlamentarikere fra mer enn 45 land. Fellesnevneren er at de har forpliktet seg til å promotere og beskytte tanke-, religions- og trosfrihet for alle, noe som lenge har vært en del av arbeidet til NHC.

– Vi ønsket å starte en global bevegelse for å fremme religions- og trosfrihet, forklarte Abid Raja, som sitter i styringsgruppen til IPPFoRB fra talerstolen under symposiet i New York.

IPPFoRB i New York