Vellykket åpning av utstilling om Ukraina

14. februar åpnet utstillingen «Ukrainas kamp for frihet» på Galleri Albin Upp i Oslo. Innlederne var preget av situasjonen Ukraina befinner seg i når det snart er gått ett år siden Russlands fullskala invasjon. Bildene fra et land i krig er rystende. Utstillingen er åpen til 26. februar.

Helsingforskomiteens generalsekretær Berit Lindeman åpnet utstillingen og presenterte kunstnerne som deltar.

Berit Lindeman, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. Foto: Ludvig Gundersen/Norsk Folkehjelp

Ukrainas Chargé d’affaires i Norge, Lilia Honcharevych, holdt en sterk appell om Ukrainas fortsatte behov for støtte fra verdenssamfunnet. Hun takket Helsingforskomiteen og samarbeidspartnerne for å ha satt opp utstillingen. Dette er det første blant flere arrangementer i forbindelse med årsdagen for den russiske invasjonen 24. februar.

Lilia Honcharevych, Ukrainas Chargé d’affaires i Norge. Foto: Ludvig Gundersen/Norsk Folkehjelp

Den ukrainske menneskerettighetsaktivisten Anna Sharyhina fra organisasjonen Women Association Sphere og Kharkiv Pride fortalte om situasjonen i hjembyen. Hun er bidragsyter til utstillingen «Livet kan ikke stoppe her», som viser pågangsmotet i den ukrainske lhbti+-bevegelsen og dens vilje til å kjempe for frihet, tross at landet står midt i en forferdelig krig.

Anna Sharyhina, menneskerettighetsaktivist fra Kharkiv. Foto: Ludvig Gundersen/Norsk Folkehjelp

Generalsekretær Henriette Westhrin (Norsk Folkehjelp) innledet om samarbeidet om utstillingen og det viktige arbeidet Norsk Folkehjelp driver i Ukraina.

Natalia Ravn-Christensen og Nataliya Yeremeyeva fra Ukrainsk Forening i Norge fortalte om det store antallet ukrainere som har kommet til Norge det siste året og deres liv her. De oppfordrer alle til å delta i årsmarkeringen mot invasjonen, men også i de daglige protestene i Oslo.

Fra venstre: Natalia Ravn-Christensen (Ukrainsk Forening), Lilia Honcharevych (Ukrainas Chargé d’affaires), Nataliya Yeremeyeva (Ukrainsk Forening og Wergelandsenteret), Berit Lindeman (generalsekretær, Helsingforskomiteen), Ana Perona-Fjeldstad (direktør, Wergelandsenteret) og Henriette Westhrin (generalsekretær, Norsk Folkehjelp). Foto: Ludvig Gundersen/Norsk Folkehjelp

Utstillingen består av flere deler:

  • Den anerkjente fotokorrespondenten og prisvinnende fotojournalisten Oleksandr Klymenko bidrar med utstillingen «Ukrainas kamp for frihet». Den viser viktige hendelser i Ukrainas historie etter at landet ble en uavhengig stat i 1991.
  • Utstillingen «Ukraina. Etter den russiske invasjonen» er satt sammen av Helsingforskomiteens partnerorganisasjon, ukrainske Media Initiative for Human Rights (MIHR). MIHR er også medlem i en 5amCoalition – en samling av likesinnede organisasjoner som jobber med å dokumentere krigsforbrytelser i Ukraina. Målet er å oppnå rettferdighet for ofrene i et internasjonalt støttet rettsoppgjør. Fotoutstillingen består av bilder av den prisbelønte ukrainske fotografen Jevhen Maloletka og MHIRs egen felt fotograf, Viktor Kovaltsjuk.
  • Utstillingen «Livet kan ikke stoppe her» er utviklet i samarbeid med ukrainske lhbti+-organisasjoner, Foreningen FRI og Oslo Pride vil sette fokus på hvordan krigen har påvirket Ukrainas lhbti+-samfunn og deres frihetskamp.
  • Viktor Melamed er en anerkjent illustratør og karikaturtegner fra Russland. Han lager daglig tegninger av krigens ofre.
  • Det vises barnetegninger fra den russiske okkupasjonen av Krym og Donbas-regionen i Ukraina.
  • Helsingforskomiteen presenterer vårt dokumentasjonsarbeid i Ukraina og samarbeidet med blant annet organisasjonen Truth Hounds om å dokumentere menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser.
  • I tillegg presenteres informasjon om krymtatarerne og om personer som har blitt tvangsflyttet til Russland og om ukrainske fanger i Russland. Det er mulig å skrive et postkort til en politisk fange.

Kunstutstillingen er et samarbeid mellom Den norske Helsingforskomité, Media Initiative for Human Rights (MIHR), Norsk Folkehjelp, Det Europeiske Wergelandsenteret, Foreningen FRI, Oslo Pride, KS International Projects, Ukrainett og NIBR/Oslo Met.

Utstillingen støttes av Fritt Ord.