Våre nasjonale minoriteter: Yuval er jøde

Yuval er 25 år, født og oppvokst i Oslo og jøde.

Man forstår raskt at Yuval er en engasjert type. Han har frekventert som leder på sommerleirer, fotballaktiviteter og til med vært med på å utvikle andre ledere.

Vil du si at du er over snittet engasjert?

– Jeg tipper nok det. Og det er nok også mange av de menneskene jeg tilbringer tid med. Da utvikler det seg fort en kultur for å være engasjert.

Hvordan er det å være jøde i Norge i dag?

– Jeg tror det varierer basert på hvor tydelig du er. For min del begynner det allerede med navnet mitt, Yuval. «Hvor er du fra?» «Ah, du er jøde?», og da er vi i gang. Andre ganger kan det være at jeg si nei til en event fordi jeg allerede har sagt ja til noe i regi av menigheten. «Hva skal du?», og så har du en fin inngang til å forklare litt om hva du er med på. Jeg vet at det finnes nynazistiske miljøer i både Oslo og Trondheim, hvor jeg studerer, men de jo heldigvis ikke så mange. Det er for eksempel veldig sjeldent jeg lar være å si at jeg er jøde. I alle fall «in real life».

Men ikke på sosiale medier, altså?

– Jeg er ikke så glad i sosiale medier. Det er vanskelig å få til en god, forståelsesfull samtale og ikke minst en konstruktiv debatt. Det er også mye lettere for folk å komme med hatefulle ytringer på nett. Negativ omtale av jøder er veldig tilgjengelig på nett, men jeg oppsøker ikke dette.

Jeg har også en del venner som sprer konspirasjonsteorier uten å tenke at det er dét, og som eksempelvis sammenligner jødenes behandling av palestinerne med Holocaust. Det er ekstremt få av disse som har en anti-semittisk agenda, men det er lett å hoppe på og gi en like her og der.

Hvordan opplever du at jøder blir omtalt i nasjonale medier?

– Jeg opplever at fremstillingen av jøder og Israel er unødvendig dikotomisk. Når det blusser opp i Israel-Palestina-konflikten, så kjenner vi jøder det på kroppen. Norsk media legger opp til at man må være for eller mot. Å skulle skille mellom jøder som bor her eller der, Israel-jøder vs andre jøder, det militære eller det sivile. Folk, inkludert mange journalister, har ikke kunnskap. Forvirringen går utover oss. Da øker også frekvensen av spørsmål som «Hva synes du egentlig om Israel-Palestina-konflikten?». De tror automatisk at jeg er anti-Palestina fordi jeg er fra Israel. Jeg må forsvare, forklare og generelt være velinformert. Jeg blir ikke like satt ut lenger, jeg stiller spørsmål tilbake. Noen er bare nysgjerrige – det er jeg alltid åpen for. Andre prøver å utfordre meg.

Hvor finner man den nyanserte debatten?

– Jeg har god erfaring med å snakke med folk på studiet (ingeniør). Folk er interesserte og nysgjerrige, og jeg har fått dele enkelte tradisjoner med medstudenter og romkamerater. Jeg har opplevd mer kritiske spørsmål i jobben som Veiviser. Det finnes mange konspirasjonsteorier og rare oppfatninger, men det er nettopp derfor jeg mener at det er viktig å gå i dialog med folk.

Derfor sier jeg med stolthet at jeg er jøde. Det er en fantastisk mulighet til å korrigere oppfatninger og peke på felles trekk med feks. andre minoriteter.

Kontakt oss

Employee

Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Assisterende generalsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 95 21 03 07Twitter: @GunnarEkelveSly
Read article "Gunnar M. Ekeløve-Slydal"

Employee

Lasse Thomassen

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 947 945 61
Read article "Lasse Thomassen"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"