Tre krimbøker vi anbefaler til påsken

Nå som vi står ovenfor en annerledes påske kan det være godt å legge vekk nyhetene og plukke opp en god bok. Helsingforskomiteens ansatte er ivrige lesere og ønsker å anbefale noen favoritter.

For mange nordmenn betyr påske fjelltur, langrenn og krim. I år kommer det nok til å bli mer av krimbøkene, så Helsingforskomiteen vil derfor anbefale deg en reise over Europa, et russisk spiondrama og en korrupt advokat.

Eric Ambler: “The Mask of Dmitrios” anbefalt av Ivar

Eric Ambler (1909-1998) var en britisk forfatter som skrev spenningsromaner over flere tiår, men som er best kjent for en rekke klassiske neglebitere med uhyre intrikate plott fra slutten av 1930-tallet. Boken Ivar vil anbefale i dag er nemlig «The Mask of Dmitrios».

En engelsk krimforfatter er på reise til Istanbul i tiden før andre verdenskrig, hvor han blir kjent med byens politisjef. Liket av en berømt storkriminell har nettopp blitt fisket opp av Bosporos, og vår helt blir involvert i en nærmest endeløs rekke overraskende hendelser mens han reiser fra Istanbul gjennom Athen, Sofia, Beograd og Genève på vei mot Paris og løsningen på et stort mysterium.

– Mange av Amblers bøker ble gjort om til spillefilmer på 40-tallet, men «The mask of Dmitros» er et godt sted å begynne, forteller Ivar.

Ben Macintyre: «Spion og forræder» anbefalt av Emil

Den neste boken er en anbefaling fra den britiske forfatteren Ben Macintyre.

Spion og forræder følger KGB-agenten Oleg Gordievskij i hans reise som hemmeleg agent for Sovjetunionen, til han bestemmer seg for å bli dobbelagent for den britiske etterretninga MI6. Skildringa av scener og episodar er så nære, ekte og halsbrekkande som i ei ekte krimfortelling, berre at denne er sann. Kvifor valde Gordievskij eit så farleg oppdrag?

– Nerven i boka er så sterk at du ikkje vil klare å slappe av medan du les. Sjølv sa han at det handla om overbevisning, om tru på demokrati og menneskerettar. Det er meir enn god nok grunn til å lese denne boka som nettopp kom ut på norsk, sier Emil.

John Grisham: «Partneren» anbefalt av Mar’yana

Det sies at en advokat er den perfekte kriminelle, og «Partneren» av John Grisham er en bok om akkurat dette – den perfekte forbrytelsen orkestrert av advokat Patrick Lanigan. Ironisk nok viser det seg at det er loven selv som kan redde Lanigan fra sine egne forbrytelser.

Denne historien er veldig uforutsigbar med mange vendinger. Man får følelsen av at forfatteren alltid ligger et steg foran leseren. Mot egen vilje vil du begynte å sympatisere med hovedpersonen. Boken er en skikkelig sidevender.

– Du vil sannsynligvis hate avslutningen, men for meg er det der at genialiteten til forfatteren ligger, forteller Mar’yana.

Employee

Ivar Dale

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +380 (50) 610 76 45 / +47 93 67 19 00Twitter: @IvarDale
Read article "Ivar Dale"

Employee

Emil André Erstad

Kommunikasjonssjef E-post: [email protected]Telefon: +47 92 29 45 94Twitter: @emiers
Read article "Emil André Erstad"

Employee

Mar’yana Haydanka

RådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 97 35 91 49
Read article "Mar’yana Haydanka"