Stian vant kronikkonkurranse

“Forholdene for de sykeste pasientene kunne vært lagt bedre til rette”, skriver Stian Høgestøl, vinneren av kronikk-konkurransen om menneskerettighetenes kår i Norge.

“Når vi svikter samfunnets sykeste” fikk førsteplass i kronikkonkuransen arrangert av Den norske Helsingforskomité, Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) og Drammens Tidende.

Høy troverdighet

Førstepremien går  til en person som tar opp temaet om bruken av tvang i psykiatrien. Den er skrevet av en student her på høgskolen som selv har arbeidserfaring fra psykiatrien, som derfor skriver med høy troverdighet”, sier juryen i sin begrunnelse.

Stian Høgestøl  er født og oppvokst i Oslo og studerer for tiden statsvitenskap og menneskerettigheter ved Høgskolen i Drammen.  Han har de siste årene også jobbet som pleieassistent ved en akuttpsykiatrisk avdeling.

Beltelegging

Høgestøl skriver om at menneskerettigheter har en pris, ikke minst bak de lukkede dører i norsk psykiatri. Det koster penger å tilby god psykiatrisk behandling. Vinneren peker på at det kan være grunnen til at vi i Norge jevnlig bryter menneskerettighetene på dette feltet.

I kronikken beskriver han hvordan pasienter festes til sengen ved hjelp av reimer.  Han spør hva myndighetene gjør for å få ned  bruken av slike tvangsmidler, som særlig rammer de aller sykeste pasientene:  “Når myndighetene ikke tar kritikken fra FNs torturkomité på alvor, tar de heller ikke de sykeste i samfunnet på alvor”.

I juryen for kronikkonkurransen  satt Enver Djuliman fra Helsingforskomiteen, Lars Petter Soltvedt fra HSN og  Karianne Braathen fra Drammens Tidende.

– Jeg vil som politisk redaktør i Drammens Tidende legge til viktigheten nettopp av at privatpersoner som jobber i eller for offentlig sektor også våger å bruke ytringsfriheten sin til å delta i samfunnsdebatten med sin innsikt. Det er det generelt for lite av, sa Braathen da hun annonserte vinneren på en konferanse om menneskerettigheter.

Førstepremien er en studietur til Brussel for å besøke Europarådet, Menneskerettighetsdomstolen og EU-parlamentet.

Les hele kronikken som ble publisert i Drammens Tidende 26. januar.