Slik kan du styrke demokratiet hjemmefra

Om du er i karantene, jobber hjemmefra eller bare holder deg mest mulig hjemme for tiden. Her er noen enkle grep som du kan gjøre for å fortsette å være en menneskerettighetsforsvarer hjemmefra.

1. Vær sikker på at du ikke deler falsk informasjon

Å være kildekritisk er utrolig viktig med den store spredningen av falske nyheter i dagens globaliserte verden. Å spre informasjon som er feil, uansett om det er med vilje eller ikke, kan være direkte farlig hvis folk følger råd som de tror er sanne men som i realiteten ikke er det. Tenk før du deler og sjekk derfor alltid opp tall og fakta med andre troverdige kilder. Er en sak litt for god til å være sann er den kanskje nettopp det. Faktisk.no er et tiltak som faktasjekker det offentlige ordskiftet i Norge, og vår Ivar Dale var nettopp i NRK P2 Studio2 for å snakke om hvordan falske nyheter om koronaviruset sprer seg.

2. Delta i digital aktivisme

Selv om vi ikke kan gå ut i gatene å demonstrere finnes det mange digitale former for aktivisme. Å signere opprop over nettet har aldri vært lettere, og det finnes opprop og innsamlingsaksjoner for alt du kan tenke deg. Amnesty International har en rekke digitale opprop som du kan signere, og klimastreikene fortsetter digitalt med #ClimateStrikeOnline på sosiale medier. Du kan også hjelpe oss ved å spre informasjon om viktige saker vi legger ut på våre sosiale medier som bidrar til at din stemme høres hjemmefra og flere aktivister løslates, som for eksempel den russiske kunstneren Julia ble i forrige uke.

3. Lær om et land du kan lite om

Hvor mye kan du egentlig om Tajikistan, Uzbekistan eller Kazakhstan? Dette er eksempler på land som vi dessverre hører alt for lite om fra norske medier, men som likevel har veldig interessante historier. Disse post-sovjetiske statene har store utfordringer med demokrati og menneskerettigheter, og du kan sørge for at flere nordmenn vet om de daglige utfordringene flere millioner mennesker opplever. Sjekk ut listen over land vi jobber med og se om det er noen du ikke kjenner så godt til og vil lese deg mer opp på.

4. Finn en ferie med god samvittighet

Når man nå tilbringer så mye tid hjemme, kan det være fristende å planlegge neste solfylte ferie. Dessverre er det en del populære feriesteder som har en mørkere side som vi ikke ønsker å tenke på når vi ligger på stranda. Før du bestiller ferie er det derfor viktig at man vet hva og hvem du gir penger til. Visste du at Tyrkia er et av Europas farligste land for transpersoner? Eller at det er straffbart å hjelpe flyktninger i Ungarn? Eller at den polske regjeringen prøver å ta kontroll over domstolene? Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å holde deg oppdatert på saker som kanskje ikke norske medier dekker.

5. Lær barna om demokrati

Med stengte skoler må også barn og unge belage seg på å lære mest mulig hjemmefra. Vi som voksne har da et spesielt ansvar for å lære dem hvordan demokratiet fungerer og hvorfor menneskerettighetene er viktige. Det finnes mange gode verktøy som hjelper barn med å lære, blant annet har NRK skole gode videoer som dekker forskjellige fag og trinn. Hva med å lære om demokrati? Se videoene sammen med barna, og diskuter hva dere lærte etterpå. Også Raftostiftelsen har et digitalt utvalg av undervisningsopplegg som tar opp blant annet diskriminering, krig og fordommer.