Slik gjør du Pridemåneden meningsfull i år!

Juni er den internasjonale pridemåneden, og kampen for lhbti-personers rettigheter fortsetter verden over selv om pandemien gjør at den må kjempes hjemmefra. Her er seks ting du kan gjøre for å bidra! 

1. Les deg opp på historien om hvorfor vi markerer Pride

Den sterke historien om hvordan Pridebevegelsen oppsto har vært med på å forme de fargesterke arrangementene og paradene frem til i dag. Den 28. juni 1969 stormet politiet i New York baren Stonewallen av få barer hvor det var greit å være åpent skeivI dagene som fulgte var New Yorks gater preget av kampen mellom politi og skeive som var utmattet av trakassering og vold. Først i rekkene sto svarte, transkvinner, drag queens og sexarbeidere – noe mange ser ut til å ha glemt de siste årene. En av de viktige frontfigurene i denne historien, Marsha P. Johnson, kan du se en dokumentar om  bare ved å logge deg på Netflix! 

2. Oppdater deg på mangfoldet av skeive bøker og filmer

Mange har nok fått med seg tredje sesong av SKAMFuckinng Åmålog Orange is the new black. Men det finnes mange flere bøker og filmer med lhbtitema som er både lett tilgjengelig og fantastisk bra. I de siste årene har flere skeive filmer blitt nominert til store internasjonale priser. Et godt eksempel på dette er Call Me By Yout namesom ble en publikumsfavoritt i 2017, og den georgiske filmen I morgen danser vi som nå går verden over. Helsingforskomiteen har laget en oversikt over våre ansattes favoritter for å hjelpe deg i gang.

3. Delta på online pridearrangementer verden over

Juni er vanligvis proppfull av fysiske pridearrangementer, og pridene er utrolig viktige plattformer for å skape synlighet for lhbti-miljøet. Selv om vi nå har passert 400 parader som er avlyst i sin opprinnelige form, har du likevel mulighet til å være digital pridedeltaker verden over, på de mange online arrangementene som planlegges.Kanskje du har lyst å være med på balkongpride i Albania? Oslo Pride legger også opp for en digital feiring hvor alle kan vise sin støtte og følge sendingen live fra stua. Du kan også vise din støtte i sosiale medier med #støttpride og #oslopride2020. Les mer om årets Oslo Pride her.  Både parader, seminarer og andre støttetiltak florerer nå i juni og du har en unik mulighet til å møte noen av verdens mest spennende aktivister online.

4. Heis flagget og finn frem tegnesakene!

Å synliggjøre din støtte er et av de letteste tiltakene du kan gjøre. Mange steder er det ikke lov å støtte skeiv kjærlighet offentlig, og i Polen har nylig over 100 kommuner erklært seg som «lhbt-frie», som i praksis er å si til Polens skeive befolkning at de ikke er velkomne i sitt eget land. Å henge opp regnbueflagg eller andre støttende flagg fra balkongen eller vinduet, eller kanskje i bilen eller fra el-sykkelen, synliggjør din støtte. Om du ikke flagger for deg selv, kan du kanskje flagge for noen andre som ikke har mulighet eller lov til å flagge. Hvis du kjøper flagg fra støttpride.no støtter du samtidig Oslo Pride. Våre gode venner i Foreningen FRI har lansert kampanjen «Kjærlighet overalt uansett» i forkant av årets pride, og på kampanjesiden finner du masse spennende måter du kan synliggjøre mangfold og menneskerettigheter i år, med emneknaggene  #pride2020 og #kjærlighetoveraltuansett

5. Lær mer om kampene som fortsatt kjempes!

Kampen for grunnleggende rettigheter pågår fortsatt både i Norge og resten av verden. Helsingforskomiteen jobber aktivt med rapportering av menneskerettighetsbrudd mot lhbt-personer over hele Europa. I Russland står kunstneren Yulia Tsvetkova i fare for en lang fengselsstraff på grunn av anklager om spredning av pornografi. Journalisten Lena Klimova som gir støtte og informasjon til unge skeive blir stadig forsøkt kneblet av russiske myndigheterI Ukraina forsvarer Olena Shevchenko lhbt-miljøet mot stadig mer aggressive høyreekstreme grupper og kampen til Hande Kadar i Tyrkia rakk så vidt å begynne før den var over.  Hvis du er nysgjerrig på hvordan det er å være skeiv i forskjellige land i Europa kan du ta en titt på ILGA Europes regnbuekart. Og vi i Helsingforskomiteen, som også jobber med våre lokale partnere hver eneste dag for å gjøre situasjonen bedre, bli glade for om dere følger med på våre nettsider og sosiale medier, eller begynn å abonnér på vårt nyhetsbrev, så vi kan bidra til at du kan holde deg oppdatert på kampene som fortsatt kjempes verden over. 

6. Støtt hvis du har muligheten 

Det er mange organisasjoner og institusjoner som verden over hjelper lhbti-personer som trenger støtte. Det er behov for støtte til arbeid både i Norge og internasjonaltHelsingforskomiteen arbeider blant annet med overgrepene mot skeive i Tsjetsjenia og vårt Krisefond gir rask bistand til ofre for menneskerettighetsovergrep. Foreningen FRIs solidaritetsfond bidrar til viktig arbeid for skeive internasjonalt.  Organisasjonene Skeiv Verden  og Salam Norge jobber  for at skeive med minoritetsbakgrunn og skeive muslimer skal få hjelp til å få leve fritt uten diskriminering. Og ikke glem å kjøpe magasinet BLIKK, som har sørget for skeive nyheter i Norge siden 1991!  

Happy Pride! Vi ønsker alle en god og trygg Pride-feiring! 

Kontakt

Employee

Mina Wikshåland Skouen

Seniorrådgiver likestilling og ikke-diskrimineringE-post: [email protected]Telefon: +47 90 82 50 76
Read article "Mina Wikshåland Skouen"