Russland vil forby Memorial

- Russiske myndigheter tar et nytt steg i autoritær retning når de nå går inn for å forby organisasjonen Memorial, sier Geir Hønneland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

Memorial er en av Russlands eldste menneskerettighetsorganisasjoner og er landsdekkende. De har hatt en sentral rolle i det russiske sivilsamfunnet siden Sovjetunionen falt, gjennom et viktig arbeid for menneskerettigheter for alle innbyggere, og for å ta et oppgjør med landets brutale fortid.

– Takken for lang og tro tjeneste for menneskerettighetene, er at de nå står i fare for å bli tvangsoppløst etter rettsaken 25. november. Dette er en dramatisk utvikling og rammer friheten til innbyggere og sivilsamfunnet, sier Hønneland.

Historikeren Jurij Dmitrijev mottok 29. oktober Helsingforskomiteens Andrej Sakharovs Frihetspris i Oslo Rådhus. Han har vært leder for Memorial i Karelen, men sitter nå fengslet for sitt arbeid.

– Beslutningen om å tvangsoppløse Memorial understreker hvor viktig og riktig det var å tildele årets Sakharov Frihetspris til Jurij Dmitrijev. Arbeidet for rettferdighet for ofre for Sovjetunionens terror blir sett på som så kontroversielt av Putins regime, at Dmitrijev sitter som politisk fange og Memorial blir tvangsoppløst, sier Hønneland.

Loven om utenlandske agenter ble innført i 2012, og det har vært stadige utvidelser og tillegg.

– Loven om utenlandske agenter har i snart ti år blitt brukt som en dårlig skjult trussel mot annerledestenkende i Russland. Med denne avgjørelsen vises en gang for alle lovens hensikt: å brutalt slå ned forsøk på å kritisere regimet, avslutter Hønneland.

I en felles uttalelse med en rekke andre menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer Den norske Helsingforskomité russiske myndigheters beslutning om å forby Memorial.

Kontakt oss

Employee

Inna Sangadzhieva

Avdelingssjef for Europa og Sentral AsiaE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"

Employee

Lene Wetteland

Leder, Documentation and Accountability HubE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 75 53Twitter: @lenewett
Read article "Lene Wetteland"