Russisk UD hardt ut mot Helsingforskomiteen

En 24 siders håndbok for norske sportsjournalister til fotball-VM ble for sterk kost for russisk UD.

Onsdag 23. mai i Moskva: På den ukentlige konferansen med journalister informerer UDs pressetalskvinne Maria Zakharova (bilde) om utenriksminister Sergej Lavrovs program de neste dagene, analyserer situasjonen i Syria, kritiserer rutinemessig Ukraina og er bekymret for USAs konflikt med Iran.

«Anti-russisk»

Så tar presse-briefen en ny retning: «Vi har merket oss Den norske Helsingforskomites håndbok for journalister som dekker World Cup 2018 i Russland», sier Zakharova, og fortsetter i seansen som sendes direkte på Utenriksdepartementets sosiale mediaplattformer og live-tvitres.

«I teorien er det et positivt initiativ for å hjelpe sportsjournalister til å forberede seg til et fotballmesterskap som holdes bare hvert fjerde år, men i realiteten er det et absolutt anti-russisk dokument»

Uventet kritikk

I Oslo får Lene Wetteland, lederen av Helsingforskomiteens Russlandavdeling, Twitter-varsler om den uventede kritikken fra Moskva.

– Vi er stolt av den lille håndboken men litt overrasket over at den provoserte fram en slik reaksjon, sier seniorrådgiver Lene Wetteland i Helsingforskomiteen.

Bakgrunnen er fotball-VM, som sparkes i gang om tre uker. For president Putin er dette en mulighet til å vise Russland som en moderne og respektert stat og å lage en folkefest som kan få russernes tanker bort fra interne problemer.

Helsingforskomiteens Lene Wetteland under lanseringen.

Viktige temaer

Sammen med seks av Norges mest profilerte ikke-statlige organisasjoner lanserte hun håndboken for en uke siden. Korrupsjon, forurensning, vilkårlige arrestasjoner og tvangsarbeid, trusler og andre temaer direkte knyttet til forberedelsene til fotball VM trekkes fram.

– Dette er ikke et anti-russisk dokument som russisk UD påstår men viktig informasjon for pressefolk som skal dekke VM. Når vi presenterer håndboken understreker vi også Russlands mangfold og advarer norske journalister mot fordommer i møte med russiske journalistkolleger eller borgere, sier Wetteland.

Norsk journalistlag var med på lanseringen og håndboken støttes av Fritt Ord.

Utfallene fra det russiske UDs kjente ansikt utad er ikke over: «Vi anser publiseringen av håndboken som nok en uvennlig handling fra Norge innenfor rammen av Vestens anti-Russland-kampanje», avslutter pressetalskvinnen.

Deretter fortsetter UDs kjente ansikt utad med andre temaer. Hun avviser nok en gang at Russland forgiftet eks-spionen Sergej Skripal i Storbritannia og advarer NATO mot økt militær spenning i Europa.

Avviser kritikken

Helsingforskomiteen tilbakeviser Russlands kritikk av håndboken for journalister som skal dekke VM i fotball.

– Hensikten er å gi nyttig bakgrunn for journalister på historier som er verdt å fortelle under verdens største sportsbegivenhet. Vi oppfordrer den russiske regjeringen til å gjøre noe med problemene istedenfor å angripe dem som tar dette opp, sier generalsekretær Bjørn Engesland (hovedbilde).

Sju av Norges mest profilerte ikke-statlige organisasjoner lanserte VM-håndboken for en uke siden.

FIFA bekymret

Samme dag som kritikkstormen fra Moskva, går FIFA ut med en klar melding til nasjonen de har tildelt fotball-VM: Vi er svært bekymret over menneskerettighetene i Tsjetsjenia.

FIFA svarer på en bekymringsmelding fra blant annet Helsingforskomiteen om at Tsjetsjenia brukes som treningsbase for fotball-VM, samtidig som regionens mest kjente menneskerettsleder sitter fengslet basert på falske anklager.

«Det er FIFAs oppfatning at menneskerettighetsforsvarere skal kunne utføre sitt arbeid fritt og uten frykt for represalier. (…) FIFA er dypt bekymret for situasjonen til Titiev.», skriver fotballføderasjonen i et brev.

– Både uttalelsen fra FIFA og reaksjonen fra russisk UD understreker hvor sentrale disse spørsmålene er. Økt oppmerksomhet er tross alt positivt for menneskerettighetene i Russland, understreker Engesland.

Les mer om  håndboken.