Prisvinnende russisk journalist truet på livet etter artikkel om Covid-19

Den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov har kommet med drapstrussler mot Elena Milashina etter at hun skrev en artikkel om myndighetenes respons på Covid-19-pandemien.

Bakgrunnen for drapstruslene er en artikkel Novaja Gazetas journalist Elena Milashina skrev om myndighetenes respons på Covid-19-pandemien i Tsjetsjenia. Artikkelen skapte sterke reaksjoner hos den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov som gikk ut i en video og uttalte: «Vi har fått nok! Hvis du vil ha oss til å begå en forbrytelse og bli kriminelle, så fortell oss det! En av oss vil ta på seg ansvaret (…) Han vil tilbringe litt tid i fengsel, men vil på et tidspunkt settes fri. Ikke prøv å gjøre oss til kriminelle, til mordere …».

– Dette er en klar, offentlig drapstrussel mot Elena Milashina. Ramzan Kadyrov sier her klart og tydelig at med mindre Elena Milashina slutter å skrive og Novaya Gazeta slutter å publisere artiklene hennes, vil noen drepe henne. Dette mener vi er ekstraordinært, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

Helsingforskomiteen har sammen med Amnesty International Norge, Human Rights House Foundation og Norsk Journalistlag sendt brev til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide hvor vi ber utenriksministeren om å fordømme truslene mot Milashina, samt å sikre journalisters rett til å undersøke og rapportere om myndighetenes respons på Covid-19-pandemien i Tsjetsjenia så vel som i andre regioner i Russland.

Les hele brevet til utenriksministeren her

Les svaret fra utenriksministeren her

Elena Milashina er en internasjonalt anerkjent og prisbelønnet journalist. Elena har fått Free Media Awards av Fritt Ord og Zeit Stiftung for sitt journalistiske arbeid. I 2017 mottok hun Helsingforskomiteens Andrei Sakharov-pris, med den norske utenriksministeren til stede.

Det er ikke første gang Elena Milashina mottar trusler. Etter at Elena brakte nyheten om tortur og arrestasjoner av homofile i Tsjetsjenia i 2017 måtte hun oppholde seg i eksil utenfor Russland i en periode. Det førte til en økt internasjonal oppmerksomhet om menneskerettighetssituasjonen i republikken.

Kontakt

Employee

Emil André Erstad

Kommunikasjonssjef E-post: [email protected]Telefon: +47 92 29 45 94Twitter: @emiers
Read article "Emil André Erstad"

Employee

Inna Sangadzhieva

Seniorrådgiver, Russland og HviterusslandE-post: [email protected]Telefon: +47 97 69 94 58
Read article "Inna Sangadzhieva"

Employee

Bjørn Engesland

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 95 75 33 50Twitter: @Bjorn1960
Read article "Bjørn Engesland"