Pris til Barents Pride

Den historiske Barents Pride er blitt hedret med prisen "Stå På Videre".

Organisasjonene FRI, Den norske Helsingforskomite, Amnesty og Skeiv Verden mottok prisen under årets Gaygalla lørdag kveld.

– Denne prisen setter vi høyt og vi deler den med de 200 russerne og nordmenn som gikk sammen i verdens første Barents Pride i Kirkenes, sier Ingvild Endestad, leder i FRI.

Modige aktivister

I Russland blir homofile, lesbiske, bifile, trans- og interkjønnpersoner (LHBTI) truet, trakassert og drept. Det er ikke trygt å marsjere i gatene for mangfold i byer som Murmansk. Løsningen ble å invitere til en slik markering rett over grensa  til Norge 23. september i fjor.

– Overgrep mot LHBTI-personer i Russland blir stadig grovere men aktivistene modigere og modigere. Prisen er en oppmuntring til å fortsette kampen for et mer inkluderende samfunn i Russland, sier Mina Skouen, seniorrådgiver i Helsingforskomiteen.

Regnbueflagg

Paraden ble gjort kjent kun kort tid i forveien på grunn av sikkerheten til russiske deltakere. Likevel deltok mange i Sør-Varanger paraden sammen med russiske gjester. Ordfører, prest, barn, voksne, noen med maske i frykt for å gjenkjennes hjemme gikk sammen . Regnbueflagg og banneret «Kjærlighet kjenner ingen grenser» fylte Kirkenes’ sentrum. Barents Pride ble gjennomført med økonomisk støtte fra Barentssekretariatet.

Stortingsrepresentant og jurymedlem Anette Trettebergstuen (Ap) delte ut «Stå På Videre»-prisen. Hun trakk fram hvor særdeles viktig arrangementet i Kirkenes var. Andre prisvinnere som ble hedret på Gaygalla (ekstern lenke) var blant andre skuespillerne i TV-serien Skam og de to Sametingsrepresentantene Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen.

Frihet

Valentina Likhosva, LHBI-aktivist fra Murmansk. Foto: Lene Christensen/Amnesty

Valentina Likhoshva fra Murmansk var en av initiativtakerne  til Barents Pride og er glad for prisen.

– Barents Pride er et eksempel på ekte solidaritet, på hvordan frihet og aksept kan kjennes. Opplevelsen av å kunne være seg selv sammen med andre, selv for noen dager, var verdifull for oss alle i Kirkenes. Slike erfaringer gir styrke, motivasjon til å leve, handle og drømme, sier hun.