Oyub ble symbol på alt som er galt med VM

En fengslet aktivist er i ferd med å ødelegge fotballfesten for presidenten i et av verdens mest brutale regimer.

Tsjetsjenia er med som vertskap for fotball-VM i Russland. Bildet av diktatoren som poserer smilende sammen med en av fotballens største stjerner har vakt avsky internasjonalt. Ramzan Kadyrov, som blir kalt Putins pitbull, ville sole seg i glansen av spillere som Liverpools og Egypts Mohamed Salah, men det gikk ikke helt etter planen.

President Ramzan Kadyrov poserer med fotballstjernen Mohamed Salah. Foto: Skjermdump fra nrk.no

– Det som skulle bli et PR-boost for et regime med et elendig rykte er i stedet i ferd med å «ødelegge» fotballfesten for Kadyrov, sier seniorrådgiver Inna Sangadzhieva i Den norske Helsingforskomité.

#freeOyub

Fengslingen av Tsjetsjenias fremste menneskerettsaktivist, Oyub Titiev, har blitt et mareritt for myndighetene. En global aksjon med krav om løslatelse har vokst i styrke og engasjert både ledelsen i FIFA, Frankrikes president og en samlet menneskerettsbevegelse. Det har provosert Ramzan Kadyrov, som i intervjuer har kalt Titiev for en «gammel, ukjent narkoman» som ikke burde få oppmerksomhet.

– Kadyrov er sint på all oppmerksomheten Titievs fengsling har fått, sier Elena Milasjina, en prisbelønnet russisk journalist i Novaja Gazeta.

Journalist Elena Milasjina Foto: Lene Christensen, Amnesty

Resultatet er at myndighetene har jevnet Titievs hus med jorden, arrestert fetteren og gjort det svært vanskelig for både forsvarer og journalister å følge saken. Milashina har tatt turen fra Moskva til Grosnyj hver gang Titiev har blitt fremstilt for forlenget fengsling.

– Jeg reiser sammen med en kollega av sikkerhetshensyn. Vi blir fysisk fulgt av lokale myndigheter og har mottatt trusler. Likevel er det viktig å fortsette å følge opp hva som skjer, slik at ikke Tsjetsjenia lukkes helt.

Mindre enn en uke etter at Titiev ble fengslet på falske anklager, ble en av deres kontorer satt fyr på. Foto: Memorial

Hvem er Titiev?

Hensikten med fengslingen for fem måneder siden var trolig å skape «ro.» Istedet har det fått flere og flere til å spørre: Hvem er Oyub Titiev og hva skjer egentlig i Tsjetsjenia?

Det var skikkelig møkkavær i Grosnyj 9. januar, første arbeidsdagen etter nyttårsfeiringen. Men lederen for organisasjonen Memorial i Tsjetsjenia kom aldri på jobb. Han ble arrestert etter at politiet hevdet å ha funnet 208 gram marijuana i bilen hans. Det tok ikke mange timer før nyheten var spredt internasjonalt med en unison fordømmelse av arrestasjonen og for planting av bevis.

I flere rettsrunder er fengslingen blitt forlenget og Titiev risikerer mange år bak murene. Den mest oppsiktsvekkende reaksjonen mot fengslingen kom fra den internasjonale fotballføderasjonen, som har latt Tsjetsjenia bli treningsbase for det egyptiske landslaget. I et brev til blant andre Helsingforskomiteen uttrykte FIFAs generalsekretær «dyp uro» for behandlingen av Titiev. Russisk UD refset på sin side Helsingforskomiteen for å drive en «anti-russisk kampanje.»

Fortsatt press

– Den internasjonale kampanjen for Titiev vil neppe føre til at han blir løslatt med det første. Men et fortsatt sterkt press må til for å unngå at situasjonen i Tsjetsjeniagår fra vondt til verre, sier Milasjina.

Oyub Titiev har sittet fengslet siden 9. januar 2018.