Ny siktelse mot fengslet blogger trukket

Aserbajdsjanske myndigheter har trukket den nye siktelsen mot den profilerte bloggeren Mehman Huseynov (27). – En lettelse for Mehman og familien og en seier for det internasjonale sivilsamfunnet, sier NHCs seniorrådgiver.

Påtalemyndighetene i Aserbajdsjan kunngjorde 22. januar at de dropper den nye siktelsen mot den profilerte bloggeren Mehman Huseynov. I januar 2017 ble Huseynov dømt til to års fengsel, men bare to måneder før løslatelsen fikk han nye anklager mot seg, og risikerte syv nye år i fengsel.

Utviklingen i Mehman Huseynovs sak har siden januar satt i gang en #FreeMehman kampanje.  Europaparlamentet har også bedt Aserbajdsjan om løslatelse av den 27 år gamle bloggeren. Mangfoldige appeller fra menneskerettighetsforkjempere, demonstrasjoner i hovedstaden Baku og internasjonalt press har hatt stor medvirkning til at siktelsen nå er droppet. Huseynov selv appellerte direkte til myndighetene i Aserbajdsjan. I protest mot de falske anklagene startet han i tillegg en sultestreik som flere av de andre innsatte i fengselet støttet.

Bildetekst: Olga Shamshur Flydal, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité, følger utviklingen rundt politiske fanger i Aserbajdsjan tett.   

Innblanding fra presidenten 

Ifølge uttalelsen til påtalemyndighetene kommer avgjørelsen etter en direkte oppfordring fra president Ilham Aliev. Shamshur Flydal mener det er takket være det internasjonale presset. 

Mehman og over 120 andre politiske fanger skulle aldri vært arrestert i utgangspunktet


Olga Shamshur Flydal

– At myndighetene har snudd i denne saken er en seier for den globale kampanjen som har hatt som mål å skape bevissthet om situasjonen til Mehman Huseynov og andre politiske fanger i Aserbajdsjan. Dessverre er det ikke et tegn på forbedring av situasjonen for uavhengige journalister og andre regime kritikere i Aserbajdsjan, hvor mediefrihet og ytringsfrihet er under enormt press. Mehman og over 120 andre politiske fanger skulle aldri vært arrestert i utgangspunktet, sier Olga Shamshur Flydal, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité.

Politivold er et systematisk og veldokumentert problem i Aserbajdsjan. Flere journalister og bloggere har blitt utsatt for vold og trusler grunnet deres kritiske arbeid rettet mot dette. Mehmans Huseynov sak har blitt et symbol på myndighetens hardtslående tiltak overfor menneskerettighetsforkjempere, politiske aktivister og journalister.

Risikerte syv nye år i fengsel

Huseynov har drevet med kritisk journalistikk rettet mot aserbajdsjanske myndigheter i lengre tid. I januar 2017 ble Huseynov angrepet av en gruppe offiserer i sivil bekledning, “bundet for øynene med munnen kneblet av håndklær, fikk han en sekk tvunget over hodet. Da han ankom politistasjonen ble det brukt elektrosjokkvåpen mot kjønnsorganene og ansiktet hans ble slått til blods”.

Dagen etter ble han fraktet til en rettssal hvor han ble dømt skyldig i å ikke følge ordre fra politiet, noe som blir straffet med bøter. Myndighetene nektet å gjennomføre noen etterforskning av Huseynovs påstander om å ha blitt utsatt for tortur. Samtidig anmeldte politiets distriktssjef han for ærekrenkelse. Dette ledet til at Huseynov i mars 2017 ble dømt til to år i fengsel for ærekrenkelser mot politiet. Da det gjenstod to måneder igjen å sone ble han i desember tiltalt for å ha angrepet en fengselsvakt ved en rutinesjekk. På dette grunnlag risikerte han et straffetillegg på ytterligere syv år.

– Dette er ikke enestående. Huseynovs sak og andre lignende saker er eksempler på hvor langt myndighetene er villige til å gå for å for å håndtere opposisjonelle stemmer som kan skade deres rykte. I stedet for å bruke midler på å bygge opp saker mot fanger etter at de er løslatt, forlenger autoritetene heller den eksisterende straffen på grunnlag av hvilket som helst påskudd, sier Shamshur Flydal.

Les mer om politiske fanger her: https://nopoliticalprisoners.org/

Kontakt

Employee

Olya Shamshur Flydal

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 97 73 53 43
Read article "Olya Shamshur Flydal"