Norge må styrke sin Iran-politikk

Menneskerettighetssituasjonen i Iran er prekær. Store deler av befolkningen er ofre for omfattende og systematiske menneskerettighetsbrudd, som kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.

13. september 2022 ble Jina ‘Mahsa’ Amini, en 22 år gammel iransk kvinne fra den kurdiske minoriteten, arrestert for angivelig å ha unnlatt å overholde landets strenge regler for kvinners påkledning ved å ha på seg en «feil hijab». Tre dager senere var hun død. Etterforskningen av dødsfallet søkte å renvaske politiet, og mangler troverdighet. Tilgjengelige bevis i saken peker på at hun døde som følge av politiets brutalitet.

Aminis død og myndighetenes bortforklaringer utløste landsomfattende protester over hele landet, hvor kvinner og unge ledet an under banneret «Zan, Zendegi, Azadi» («Kvinner, liv, frihet»). Protestene spredte seg til 160 byer og alle 31 provinser i landet. Alle segmenter i befolkningen deltok og krevde en slutt på det teokratiske, diktatoriske styret.

I en uttalelse støttet av norske og iranske organisasjoner ber vi Norge og likesinnede stater om å styrke sin politikk i FN og bilateralt og å øke støtten til iranske menneskerettighetsorganisasjoner.

Uttalelse om Iran fra norske organisasjoner

Kontakt oss

Employee

Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Assisterende generalsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 95 21 03 07Twitter: @GunnarEkelveSly
Read article "Gunnar M. Ekeløve-Slydal"

Employee

Mina Wikshåland Skouen

Seniorrådgiver likestilling og ikke-diskrimineringE-post: [email protected]Telefon: +47 90 82 50 76
Read article "Mina Wikshåland Skouen"

Employee

Dag A. Fedøy

KommunikasjonssjefE-post: [email protected]Telefon: +47 920 54 309
Read article "Dag A. Fedøy"