MR-forsvarer arrestert i Tsjetsjenia

En av de siste menneskerettighetsforsvarerne i Tsjetsjenia, Oyub Titiev, har blitt arrestert.

Tirsdag morgen ble Helsingforskomiteens nære kollega Oyub Titiev, som er leder for den store russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorials kontor i Groznyj, anholdt av tsjetsjenske myndigheter nær landsbyen Kurtsjaloi i Tsjetsjenia.

– Dette er et sjokk for oss. Oyub besøkte oss i Oslo mange ganger og er en av våre viktigste partnere i Russland. Oyub er en av Tsjetsjenias siste mr-forsvarere og arbeider for at folk skal oppleve rettssikkerhet og frihet fra tortur og drap, sier generalsekretær Bjørn Engesland.

Vitner så at Oyub Titiev ble stanset av politimenn på en bro i nærheten av Kurtsjaloi. Politiet har senere bekreftet at de har ham i varetekt. Angivelig har de «funnet» narkotika i bilen hans. Vi er overbevist om at det dreier seg om en fabrikkert sak; advokaten får ikke tilgang til ham.

– Det er ingen grunn til å anholde ham og vi ser dette i sammenheng med forfølgelsen av mr-forsvarere i Tsjetsjenia der flere av Oyubs kolleger er angrepet og drept. Norske myndigheter støtter Memorial og må be Russland sette Oyub Titiev fri umiddelbart, sier Bjørn Engesland.

Helsingforskomiteen har tirsdag sendt brev til Utenriksdepartementet hvor vi ber utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide om å ta kontakt med russiske myndigheter så snart som mulig og be dem sette Oyub Titiev fri