Innhold

09

Hvem er dine allierte?

Hvis du ikke er vant til politisk påvirkningsarbeid, kan det være lurt å alliere seg med noen som kan det. Det kan øke sjansene for å få gjennomslag for ditt syn hvis du har gode allierte.

Etablerte organisasjoner eller nettverk har ofte større påvirkningskraft enn enkeltpersoner. Hvis politikere skjønner at det er mange som står bak et syn på en sak eller et forslag er det større sjanse for at de lar seg påvirke.

Når det gjelder å fremme minoritets­rettigheter vil organisasjoner av reisende, løsere nettverk eller facebook-grupper kunne ha betydelig gjennomslag når de fremmer felles synspunkter. De vil stå enda sterkere hvis de allierer seg med organisasjoner fra andre nasjonale minoriteter der det er naturlig.

I noen saker kan personer som tilhører nasjonale minoriteter ha felles interesser med personer som tilhører det samiske urfolket i Norge. Da kan det lønne seg å alliere seg med samiske organisasjoner og institusjoner.

I noen saker kan det til og med lønne seg å ha utenlandske allierte. Nasjonale minoriteter i ulike land står ofte overfor lignende utfordringer. Å stå sammen og støtte hverandre over landegrensene kan øke sjansene for å lykkes i påvirkningsarbeidet.

I saker som har sammenheng med hvordan menneskerettighetene respekteres eller praktiseres kan menneskerettighetsorganisasjoner være viktige allierte. Antirasistisk senter vil være en naturlig alliert når det gjelder saker som har med å bekjempe diskriminering og hatkriminalitet å gjøre. Det finnes også andre organisasjoner som arbeider mot diskriminering.

I andre saker kan Helsingforskomitéen eller Amnesty International være gode allierte. De arbeider med et vidt spekter av saker hvor myndighetene må ta hensyn til de kravene som menneskerettighetene stiller.

Slike organisasjoner kan også bistå med råd til enkeltpersoner og grupper som ønsker å etablere nye nettverk eller organisasjoner for å få økt gjennomslag.

Det finnes mange andre mer spesialiserte organisasjoner. Noen av dem finner du som medlemmer hos Frivillighet Norge eller NGO-forum for menneskerettigheter. Noen er presentert i databasen til EØS-midlenes Active Citizens Fund, ngonorway.org.

Også offentlige institusjoner kan være allierte i en mer indirekte forstand. Sivilombudsmannen, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Barneombudet, og Nasjonal institusjon for menneskerettigheter vil nok ikke delta i påvirkningsarbeid, men de kan ha kommet med uttalelser som støtter ditt syn. Du kan for eksempel sjekke om de har kommentert lovforslaget som du ønsker å påvirke. Hvis de er enige med deg er det et vektig argument du kan bruke.

Du kan også henvise til andre institusjoner og organisasjoner som har kommet med synspunkter som støtter ditt syn. Ikke minst gjelder det de internasjonale tilsynsorganene, som FNs menneskerettighetskomité eller Europarådets komitéer for nasjonale minoriteter og for minoritetsspråk.