Innhold

08

Hvordan påvirke politikere?

Hvis du vil påvirke stortingspolitikere i en bestemt sak som du vet skal opp til behandling, for eksempel et lovforslag, er det viktig å vite når det er lurt å be om møte. Arbeidet med nye lover og andre saker foregår etter et fast mønster.

Først skjer det et forberedende arbeid, gjerne i regi av et departement. Det kan også være et lovutvalg som lager forslaget. Her sitter ofte ansatte i departementer og eksperter.

Det forberedende arbeidet munner ut i et konkret forslag, som blir sendt ut på offentlig høring. Høringer er beskrevet på regjeringens hjemmeside, hvor dokumenter knyttet til forslaget er publisert på siden til det departementet som står bak forslaget. Det er mulig for alle å kommentere forslaget innen en angitt tidsfrist.

Etter at departementet har gått igjennom alle kommentarene sendes det endelige forslaget til Stortinget. Her blir det først behandlet i en komité før det eventuelt blir vedtatt av Stortinget som helhet.

I perioden fra politikerne på stortinget har mottatt forslaget og til komiteen har laget sin innstilling er de særlig mottakelige for synspunkter på forslaget.

Et viktig spørsmål er hvilke politikere du bør påvirke. Du bør kartlegge hva de ulike partiene mener om forslaget, og finne ut hvem som sitter for de ulike partiene i den komiteen som behandler forslaget. Men det kan være like viktig å finne politiske rådgivere som arbeider med det. Det kan du finne ut ved å kontakte partienes sekretariat på stortinget. Rådgivere kan ha bedre tid til å møte deg enn travle politikere. Å møte politikeren sammen med rådgiveren kan gi ekstra god effekt.

Hvis lovforslaget kommer fra regjeringen vil regjeringspartiene som regel være positive mens opposisjonspartiene kan ha ulike syn. Hvis du vil justere forslaget kan det være lurt å snakke med regjeringspartiene eller opposisjonspartier du vet vil stemme for forslaget. Hvis du vil stoppe det kan det være lurt å snakke med partier som er uenige eller ikke har bestemt seg.

Uansett grunnen til at du vil snakke med en politiker – om det gjelder forslag til nye lover, spørsmål du ønsker politikeren skal stille til regjeringen eller lokalt til ordføreren eller saker du ønsker politikere skal reise – så gjelder det noen regler for hvordan du bør snakke med vedkommende på for å lykkes.

Du må fremstå som vennlig og løsningsorientert. Politikere har dårlig tid så du må være kort og konsis. Send gjerne epost med forslag til tekst eller et kort notat som begrunner ditt syn. Etter møtet kan du gjerne følge opp på telefon. Ha gjerne klare forslag til endringer, som politikeren kan bruke direkte. Vær også på tilbudssiden når det gjelder utadrettet arbeid, som å skrive leserinnlegg eller lage markeringer.

Det er avgjørende for å lykkes at du kjenner til partiets profil og tilpasser budskapet til denne. Uttrykk takknemlighet for at politikeren ville møte og høre på deg.