Innhold

07

Hvordan fremme minoritets­rettigheter?

Minoritets­rettighetene forplikter myndighetene til å følge noen prinsipper og regler. Men de er også redskaper hvert enkelt medlem av en minoritet kan bruke for å beskytte sine interesser. De er formulert i et generelt språk og må tolkes i hver enkelt situasjon. Det gjør derfor ofte stor forskjell om sivilt samfunn, organisasjoner og enkeltpersoner engasjerer seg for å fremme og virkeliggjøre dem.

Rettighetene gir ingen fasit. Det må stadig være en samtale om hva de innebærer hvor både personer som tilhører minoriteten og andre kan engasjere seg.

Den norske regjeringen er ganske åpen om sin politikk. Det er derfor mulig å vurdere om den er god nok, om den blir fulgt i praksis og hvilke konsekvenser den har. FN og Europarådet har dessuten slått fast at myndighetene plikter å konsultere med minoriteter og urfolk når disse blir direkte eller indirekte påvirket av politiske beslutninger. Konsultasjonen skal være fri, forutgående og informert. Men hvordan konsultasjonen skal skje i praksis er opp til myndighetene og representanter for minoriteten. Det er utarbeidet egne regler for dette når det gjelder konsultasjon med Sametinget.

I 2003 ble det opprettet et kontaktforum mellom sentrale myndigheter og nasjonale minoriteter. Det er også mange andre møter mellom organisasjoner og enkeltpersoner av reisende og myndighetene, særlig med Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Det er likevel ulike syn på hvor godt myndighetenes konsultasjon med minoritetene fungerer. Det er også ulike syn blant de reisende om hvem som kan snakke på vegne av gruppen.

Generelt er det slik i Norge at det er større sjanse for å få gjennomslag for synspunkter hvis man etablerer en medlemsorganisasjon. Da kan en få økonomisk støtte til drift, representanter for organisasjonen blir invitert til møter og får lettere politikernes gehør. Men det finnes også eksempler på at Facebook-grupper, uformelle nettverk og enkeltpersoner kan vinne frem med sine synspunkter.

Et annet viktig spørsmål er hvilke myndigheter man bør forsøke å påvirke. Generelt gjelder at:

  • Hvis du vil påvirke regjeringens politikk, bør du først kontakte Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har en egen avdeling for minoritets­politikk
  • Hvis du vil påvirke nasjonal politikk, lovgivning, erstatningsordninger og ordninger som gjelder hele landet bør du kontakte partiene eller politikere på Stortinget
  • Hvis du vil påvirke lokal politikk bør du kontakte kommunestyre, byråd, ordfører eller personer som arbeider i kommunen
  • Hvis du vil påvirke forhold på skolen der barna dine går er det i første omgang læreren og rektoren på skolen du bør ha dialog med

Barnevern, NAV, politi og mange andre offentlige instanser kan også ha innflytelse på hvordan rettighetene til personer som tilhører nasjonale minoriteter blir ivaretatt.

I noen saker kan det være nødvendig både å møte sentrale og lokale myndigheter.

En annen strategi er å melde seg inn i et politisk parti for å forsøke å påvirke politikken på lang sikt.