Magnitskij-pris til fengslet ukrainsk filmskaper

Den ukrainske politiske fangen, Oleg Sentsov fikk en av årets Magnitskij-priser.

Oleg Sentsov, ukrainsk filmskaper fra Krim, er dømt til 20 fengsel for terrorplanlegging av en russisk domstol. Han soner i Labutnangi i arktisk Russland. Torsdag ble han tildelt en av Magnitskij-prisene som ble delt ut i London.

– Både rettsprosessen og dommen mot Sentsov var en farse, uten fellende bevis og med troverdige påstander om tortur under avhør», sier Olga Shamshur Flydal, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité.

– Flere vestlige statsledere og politikere har siden 2015 engasjert seg i å få ham løslatt. Også kjente regissører som Wim Wenders, Pedro Almodóvar og Nikita Mikhalkov har tatt til orde for at Sentsov må slippes fri. Men uten suksess, fortsetter hun.

Sultestreiket i over 140 dager

Olga Shamshur Flydal er seniorrådgiver med fokus på Ukraina i Den norske Helsingforskomité.

I forkant av fotball-VM i Russland startet Sentsov en sultestreik med krav om løslatelse av andre 64 ukrainske politiske fanger. Sultestreiken varte i over 140 dager.

25. oktober i år kunngjorde Europaparlamentet at Sakharov-prisen for 2018 var tildelt Sentsov. Han er den første ukraineren som får denne prisen.

– Europaparlamentet anerkjenner med prisen Sentsov som politisk fange. Han straffes for sin motstand mot Russlands annektering av Krimhalvøya, sier Flydal.

Oleg Sentsov har sultestreiket i over 140 dager med krav om løslatelse av andre 64 ukrainske politiske fanger. Foto: Anton Naumljuk

Flere priser

Blant andre prisvinnere er Bellingcat, en nettside grunnlagt av den britiske nettverksaktivisten Eliot Higgins. Bidragsyterne spesialiserer seg på åpen kildekode og etterforskning via sosiale medier. Nettsiden ble først kjent for sine undersøkelser av bruk av ulovlige våpen i den syriske borgerkrigen. Det fikk internasjonal oppmerksomhet med sin analyse av data på satellittbilder fra nedskytingen av Malaysia Airlines Flight 17 over Ukraina.

Også den avdøde amerikanske politikeren John McCain fikk pris, sammen med den russiske opposisjonslederen Alexei Navalny, advokatene Rolando Alvarado and Victoria Sandoval og den russiske journalisten Zoya Svetova.

Magnitskij-prisene ble lansert i 2015 av aktivisten og forretningsmannen Bill Browder. De deles ut hvert år til politikere, journalister, menneskerettighetsaktivister og andre som på en særlig modig måte fremmer respekt for menneskerettighetene eller avslører korrupsjon.

Kontakt

Employee

Olga Shamshur Flydal

SeniorrådgiverE-post: [email protected]Telefon: +47 97 73 53 43
Read article "Olga Shamshur Flydal"

Employee

Gunnar M. Ekeløve-Slydal

Assisterende generalsekretærE-post: [email protected]Telefon: +47 95 21 03 07Twitter: @GunnarEkelveSly
Read article "Gunnar M. Ekeløve-Slydal"